Auton renkaan venttiilin vaihto

Auton renkaan venttiilin vaihto on edessä, jos venttiili vuotaa tai on jumissa. Renkaiden venttiileissä on jousella varustettu venttiilin neula, joka sulkee itsensä, renkaan sisällä olevaa painetta käyttäen. Ajan myötä venttiili​ voi haurastua, halkeilla tai alkaa vuotaa, jolloin renkaasta tulee ​vaarallinen ajettavaksi.

​Kun venttiili alkaa vuotaa, rengas ei enää pidä ilmaa sisällään. Vuotokohdasta riippuen, rengas voi vuotaa ilmaa ulos hitaasti, tai joissakin tapauksissa kaikki ilma tulee ulos samantien.

Useimmissa tapauksissa nopeinta on viedä rengas lähimmälle huoltamolle, jossa venttiilin korjaus tapahtuu oikeita työkaluja hyödyntäen. ​Toisaalta renkaan venttiilin voi vaihtaa myös itse.

Tässä artikkelissa käydään läpi:

 • ​​V​enttiilin neulan vaihto
 • ​​Koko venttiilin vaihto​

​Auton renkaan venttiilin neulan vaihto

​Mikäli venttiilin neula on rikki, se on helppo vaihtaa venttiilityökalulla.

 1. Nosta auto tunkilla ylös – ​Tee tämä renkaan sen renkaan kohdalta, johon venttiilin neula vaihdetaan.​​​
 2. ​Kierrä venttiilinhattu auki – ​Kierrä venttiilinhattu eli suojus auki.
 3. Venttiilin neulan irroitus – ​​​​Kierrä venttiilin neula eli sielu auki venttiilityökalulla vastapäivään kiertäen.
 4. Asenna uusi neula – Kun vanha neula on irroitettu, asenna ja kierrä uusi neula myötäpäivään venttiilityökalulla​​​. Varmista että venttiilin neula on kierretty napakasti paikoilleen.
 5. Täytä rengas – ​Täytä rengas sopivaan paineeseen asti ja varmista että ilma pysyy sisällä.​​​

 

​Miten vaihdetaan ​renkaaseen uusi venttiili

Tarvittavat työkalut:

 • ​Kompressori​​​
 • Tunkki
 • Autopukki
 • Pulttiavain
 • Neulapihdit/Kärkipihdit
 • Rengasraudat
 • Venttiilityökalu (rengasventtiiliavain)

Venttiilin vaihto vaiheittain:

​​1. Löysää renkaan pultit – ​Siitä renkaasta, johon tarvitsee vaihtaa venttiili.

​2. Nosta auto tunkilla – ​Aseta käsijarru päälle ja nosta auto tunkilla ylös. ​Aseta autopukki/pukit alle.

​​​3. ​Renkaan irroitus – ​Kun auto seisoo pukilla, irroita rengas ja aseta se tasaiselle alustalle, renkaan ulkopuoli ylöspäin.

​4. ​Renkaan tyhjennys – ​Irroita venttiilinhattu kierittämällä ja sen jälkeen irroita venttiilin​ neula käyttämällä venttiilityökalua. Kun venttiilin neula on irrallaan, rengas tyhjenee. Varo kovaa painetta tarvittaessa!

 1. ​Irroita renkaan reuna vanteelta – ​Seuraavaksi, käytä lekaa lyödäksesi renkaan reuna irti vanteelta. Varmista että rengas on ​makaa alustalla oikein päin, eli renkaan ulkoreuna (vanteen puoli) ylöspäin.

Iske renkaan sivuvalliin lekalla, samaan pisteeseen niin kauan että rengas irtoaa.

Kun renkaan reuna irtoaa, kuulet usein pienen pamauksen tai ​rusahduksen. Kun osa reunasta on irti, ​reuna on selkeästi nähtävillä irrallaan vanteesta.

Toista sama prosessi koko renkaan ympäriltä niin kauan kunnes reuna on kokonaan irti vanteesta ja rengas on irrallaan.

​6. Nosta renkaan reunaa vanteelta kampeamalla – ​Kun renkaan reuna on irrallaan vanteesta, aseta rengasrauta vanteen päältä kumin reunan alle ja ​kampea rengasrautaa ylös.​​​ Kampea rengas ulos koko matkalta. Saat renkaan irroitettua huomattavasti helpommin jos käytät kahta rengasrautaa.

​7. Renkaan irroitus vanteelta – ​Nyt renkaan toinen reuna pitäisi olla ulos vanteelta. Ota ulos vedetystä reunasta kiinni ja vedä rengasta ulos vanteelta. Voit auttaa prosessia kampeamalla viimeisen puoliskon rengasraudan avulla ulos.​​​

Kun olet saanut kammettua reunan vanteen ulkopuolelle, vedä rengasrautaa renkaan suuntaisesti, jotta koko rengas irtoaa vanteelta.

 1. Irroita venttiilin ​runko – ​​Kun koko rengas on irti vanteelta, on aika irroittaa ​vanha venttiili. Käytä kärkipihtejä vetääksesi venttiilin ​rungon ulos ja korvataksesi sen uudella, ehjällä venttiilillä.

​9. Asenna uusi venttiili – ​​​​Ota käteesi uusi venttiili ja asenna se vanteen sisäpuolelta ulos työntämällä. Kun venttiili on ​reiässä, vedä venttiili ulkopuolelta paikoilleen käyttämällä kärkipihtejä.

 1. ​Renkaan takaisin laitto vanteelle – ​​​​Asenna rengas takaisin vanteelle painamalla sitä alas vanteen päällä ja kampeamalla rengasraudalla kunnes renkaan alempi reuna työntyy vanteen reunan yli​.

Toista sama toiselle reunalle kunnes rengas on kokonaan paikallaan vanteessa.

 1. Renkaan täyttäminen ilmalla – ​Kun rengas on asennettuna takaisin vanteelle, laita kompressori päälle ja täytä rengas vaadittuun paineeseen asti.
 2. Tarkista rengas vuotojen varalta – ​​Nyt kun rengas on täytetty ilmalla, tarkista huomaatko vuotoja missään kohtaa rengasta. Jos rengas on täysin kunnossa asenna se takaisin autoosi. Tarkista vielä renkaan paineet uudestaan seuraavana päivänä.

Mikäli huomaat että rengas vuotaa jostain kohdasta, vaikka venttiili on täysin kunnossa, joudut todennäköisesti hankkimaan uuden renkaan vanhan tilalle.

​13. Nauti työsi hedelmistä – Hieno homma, ​​​​​rengas korjattu, ei muutakun baanalle!

Share

Tweet

​Katso myös:

​Tuulilasin hionta

Renkaanpaikkausaine – käyttö ja kokemuksia

Auton akun kunnon testaus