Akun kunnon testaus

Kun puhutaan auton ongelmista, mikään ongelma ei ole koskaan mukava yllätys. Joskus tuntuu että autosi suunnittelee täydellisen hetken olla käynnistymättä, juuri kuin autoa eniten tarvitsisi. Toisinaan syy löytyy starttimoottorista, vaihtovirtalaturista tai sytytystulpista, mutta useimmiten auto ei käynnisty koska akku on tyhjä. Tässä artikkelissa käydän läpi auton akun kunnon testaus kotikonstein.

Jos sinulla ei ole yleismittaria, selaa artikkelin loppuun.

​Auton akun kunnon ​mittaus yleismittarilla

​Auton akun kunnon ​t​arkistaminen tapahtuu yleismittaria hyödyntämällä. Akun jännitteen mittaus yleismittar​illa on simppeli homma:

  1. Auton tulisi seisoa käytön jälkeen vuorokausi ennen jännitteen mittausta
  2. Aseta jännitemittari/yleismittari tasavirta-asentoon (DC)
  3. Mittaa yleismittarilla akun jännite molemmista navoista seuraavasti: Kytke yleismittarin musta johto akun miinusnapaan (-) ja punainen johto plusnapaan (+).
  4. Tarkista ​jännite (V) yleismittarin näytöstä. Käytännössä auton seisoessa akun jännite on 11,50-12,90V väliltä. Mikäli jännite on alle 11,50V akku on käytännössä tyhjä. Jännite voi olla myös yli 12,90V, kun auto ei ole seisonut tarpeeksi ja jännite ei ole päässyt laskemaan alle latausjännitteen.​ Laita hetkeksi päälle elektroniikat kuten ajovalot, tuuletin ja radio, sulje ne pois päältä ja odota 15 minuuttia ja mittaa uudelleen.
  5. ​Akun jännite kuormitettuna tulisi olla 13-14,4V
  6. Akun jännite käynnistyksessä ei tulisi laskea alle 10 voltin.

Akun varaus taulukko

​Akun varaus ​Akun jännite
100% 12,72 V
​90% ​12,60 V
​80% ​12,48 V
​70% ​12,36 V
​60% ​12,24 V
​50% ​12,12 V
​40% ​12,00 V
​30% ​11,88 V
​20% ​11,76 V
​10% ​11,​50 V

​Akun lataus

​Jos mittasit akun jännitteen yleismittarilla ja tulokseksi tuli alle 12 V, on suositeltavaa että lataat akun akkulaturilla elvyttääksesi akun toiminnan takaisin. Lue lisää akun lataamisesta artikkelistamme: auton akun lataus.

​Akun kunnon testaaminen ilman yleismittaria

Jos sinulla ei ole jännite- tai yleismittaria jännitteen selvittämiseksi, voit testata autosi sähköjärjestelmän toimintaa käynnistämällä auton ja kääntämällä ajovalot päälle. Mikäli ajovalot ovat himmeät, ajovalot pyörivät akusta saadulla virralla ja auton vaihtovirtalaturi ei tuota tarpeeksi sähköä. Jos valot kirkastuvat moottorin kierroksia lisätessäsi, tarkoittaa se että vaihtovirtalaturi tuottaa jonkin verran virtaa, mutta ei välttämättä tarpeeksi ladatakseen akkua riittävästi. Jos ajovalot toimivat normaalilla kirkkaudella ja kirkkaus ei muutu kaasua ja kierroksia lisätessäsi, akun lataus toimii todennäköisesti moitteettomasti. Jos sinulla on ollut ongelmia akun toiminnan kanssa ja ajovalot toimivat normaalisti, lataa akku akkulaturilla nähdäksesi pitääkö akku varausta normaalisti tai onko auton sähköjärjestelmässä kenties jokin vika, joka purkaa akkua liian nopeasti.

Mikäli akkusi kunto jäi arvelluttamaan, vie auto lähimpään varaosa- tai huoltoliikkeeseen ja kysy apua. Useimmat liikkeet tarjoavat akun kunnon testausta täysin ilmaisesti. Tarvittaessa mukaan tarttuu uusi, toimiva akku!