Renkaanpaikkausaineista on tullut hyvin suosittuja – eikä ihme sillä renkaan puhkeaminen pysäyttää automatkan täysin, usein juuri tärkeällä hetkellä. Etenkin kun useimmissa uusissa autoissa enää vararengasta löydy, onkin ehkä viisasta hankkia paikkausainetta​ tapaturman varalle ja välttää seisominen tien päällä juuri silloin kuin pitäisi ehtiä ​sovittuun menoon.

Hyvä renkaanpaikkausaine pelastaa hädästä nopeasti ja edullisesti, mutta kaikki paikkausaineet eivät ole samaa tavaraa sisältä. On tärkeää ymmärtää hankkia oikeanlainen paikkausaine ja ymmärtää missä tilanteissa renkaanpaikkausaineen käyttö on viisasta.

​Lue lisää renkaanpaikkausaineen kokemuksista ja käytöstä!

Renkaanpaikkausaineet

Renkaanpaikkausaineita on käytännössä kahdenlaisia. Aerosoleja käytetään hätätapauksissa renkaan puhjetessa ja nestemäisiä paikkausaineita käytetään esiasennettuina renkaaseen renkaan tyhjenemisen välttämiseksi tapaturman sattuessa.

​Aerosoli-renkaanpaikkausaine

Mikäli autossasi ei ole vararengasta, aerosolipaikkausaineen ja pienen kompressorin kuljettaminen auton sisällä on vähintäänkin fiksua. Kompressoria voi käyttää useasti renkaan paineiden säätämisessä. Aerosolipurkki on kertakäyttöinen ja suunniteltu niin että renkaan puhjetessa pääset kotiin tai huoltamolle, jossa rengas saadaan ammattimaisesti korjattua tai vaihdettua. Aerosolipaikkauksia ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön ja yleensä nopeusrajoitukset aerosolipaikan kanssa ovat kohtuullisen alhaiset​. Useimpia aerosolipaikkoja ei suositella moottoripyörille taikka Z-nopeusluokan renkaille. Liian suurella nopeudella ajaminen johtaa todennäköisesti paikan rikkoutumiseen ja renkaan tyhjen​emiseen.

​Monissa uusissa autoissa tulee aerosolipaikkausaine mukana. Jos joudut käyttämään auton mukana tulleen paikkausaineen, hanki uusi varalle. Kannattaa hankkia uusi purkki esimerkiksi motonetistä tai hongkongista, autoliikkeet pyytävät noista purkeista korkean hinnan. Yksi purkki riittää ​yhteen renkaaseen.

 

​Aerosolipaikkausaineen käyttö

Useimmissa aerosolikanistereissa tulee mukana muovinen letku ja sisällä on ponnekaasua jolla saadaan painetta ja paikkausainetta renkaan sisään. Yleensä yhdestä purkista riittää tarpeeksi painetta yhteen 16″ renkaaseen, mutta kannattaa pitää pientä kompressoria mukana mikäli haluaa renkaasta vähänkin jämäkämmän. Monet paikkausaineet antavat 16 tuuman autonrenkaalle noin 1,5 barin paineen.

Paikkausaine laitetaan tyhjään tai melkein tyhjään autonrenkaaseen. Jos renkaassa on liikaa painetta paikkausainetta letkuttaessa, paikkausaine saattaa puskea ulos venttiilistä. Silloin purkki menee hukkaan ja tuon paikkausaineen putsaus jälkeenpäin on aika työlästä, nimimerkillä kokemksia on.

​On suositeltavaa että ajat muutaman satametrisen, paikkauksen jälkeen, jotta aine leviäisi renkaaseen kunnolla. Tarkista renkaan paine tämän jälkeen. 

​Nestemäinen renkaanpaikkausaine

Nestemäistä renkaanpaikkausainetta käytetään ​renkaanpuhkeamisen estämiseksi, mutta käyttö eroaa jonkin verran aerosoliaineesta. Useimmiten nestemäistä paikkausainetta käytetään ehkäisevänä keinona renkaan puhkeamiselle. Paikkausainetta laitetaan kaikkiin neljään renkaaseen, tai moottoripyörän tapauksessa kahteen. Renkaan puhjetessa, poistuva ilmanpaine ajaa renkaan sisällä olevan nesteen reikään ja muodostaa ​paikan. Vaikka pieni määrä painetta pääsee ulos, monesti et edes huomaa että ren​gas on ottanut osumaa ajaessa.

​Yleensä nestemäisessä renkaanpaikkausaineessa on lateksia, kuituja tai kristalleja, jotka tukkivat syntyneen reiän tehokkaasti. Haastavampiin olosuhteisiin, kuten raskaisiin ajonevoihin ja maastokäyttöön suunnitellut tuotteet sisältävät usein myös kevlaria.

​Valmistajat tarjoavat erilaisia nesteitä paljolti renkaiden tyypin mukaan. Vaikka käytännössä paikkausainetta voi laittaa moottoripyöriin ja eri mallisiin autoihin, kannattaa hankkia käyttötarkoitukseen sopiva tuote.

​​Nestemäisen renkaanpaikkausaineen käyttö

Toisin kuin aerosoliaineissa, joissa paikkausaine on paineistetuissa metallitölkeissä, nestemäiset aineet täytyy kaataa tai injektoida sisään ruiskulla. Joissakin tuotteissa tulee ruisku mukana, mutta monista tämä myös uupuu.

​Käsitelläksesi rengas nestemäisellä paikkausaineella, venttiilin sisus eli sielu tulee irroittaa. Homma on loppupeleissä todella simppeli ja venttiilin sielun irroitustyökalu maksaa vain pari euroa. Kun venttiilin sisus on irroitettu ja rengas on täysin tyhjä, nestemäinen aine lisätään renkaan sisään. Ainetta laitetaan tietty määrä renkaan koon mukaan, tarkista ohjeet tuotekohtaisesti. Lopuksi laita venttiilin sielu takaisin ja täytä rengas ilmalla.

​Toisin kuin aerosolipaikat, nestemäiset aineet ovat pitkäkestoisia ratkaisuja. On hyvinkin mahdollista että ajat renkaan kuviot loppuun ennenkuin uusia litkuja tarvitsee laittaa renkaaseen.

​​Reiän koko

Suurin reiän koko, johon aerosoli- ja nestemäistä paikkausainetta käytetään on noin 0,6cm. Erikoisvalmisteisia kevlar-pohjaisia paikka-aineita voidaan käyttää jopa yli 1cm kokoisiin reikiin.

​Sisärenkaalla varustetuihin polkupyörän renkaisiin tarvitset nestemäistä paikka-ainetta. Tällöin reiän maksimikoko on 0,4cm.

​Paras tubeless renkaan paikkausaine – CRC Fix

  • Auton renkaan paikkausaine
  • ​500ml
  • 24″ renkaisiin asti
  • Hätäapu renkaan puhjetessa
  • Aerosolipohjainen