Auton renkaan paikkaus

​Renkaan puhkeaminen ei ole mikään harvinaisin sattuma auton omistajalle. Useimmiten puhkeaminen johtuu naulan tai pienen viheliäisen metallin palasen sattuessa renkaan alle. Onneksi ratkaisu asiaan löytyy, jos työkalut pysyvät edes jokseenkin käsissä. 

Useimmissa autoissa tulee mukana takakontin maton/pohjan alta löytyvä paikkaussarja pulttiavaimen ja jakoavaimen kera. Etsi nämä käsiisi ja laitetaan rengas kuntoon!

Jos ongelma on auton venttiilissä, lue artikkelimme venttiilin vaihdosta!

​Tarvittavat työkalut

  • Tunkki
  • ​Seisontapukki
  • Pulttiavain
  • ​Auton renkaan paikkaussarja
  • Pihdit
  • Kompressori/pumppu renkaan täyttämistä varten

​Auton renkaan reiän paikkaus itse

Jos ​paikattava kohta on pienikokoinen, kuten ruuvin tai naulan pistämä reikä, on rengas helposti paikattavissa. ​Olettaen tietenkin että sinulta löytyy oikeat työkalut ja renkaan irroitus onnistuu mutkitta. Isompia reikiä ei edes kannata lähtä paikkaamaan itse, sillä paikka pettää siihen kohdistuvasta suuresta paineesta johtuen.

Muista että auton renkaan paikkaaminen on kuitenkin täysin omalla vastuulla tehtävä operaatio ja rengas tulisi ensisijaisesti aina vaihtaa uuteen. Renkaan paikkaus on aina väliaikainen ratkaisu, eikä paikatulla renkaalla ​kannata ajaa tuhansia kilometrejä.

​Vaihe 1: ​​Irroita tyhjä rengas autosta

Ensimmäiseksi sinun täytyy irroittaa tuo tyhjentynyt rengas. Löysää renkaan pultteja pulttiavaimella, älä kuitenkaan irroita niitä vielä. Seuraavaksi aseta tunkki sopivaan kohtaan renkaan viereen ja nosta autoa ylös. Pidä huoli että teet tämän operaation tasaisella alustalla käsijarru pohjassa ja vaihde päällä. Aseta seisontapukki alle, irroita renkaan pultit ja irroita rengas.

Vaihe 2: Reiän paikantaminen

Nyt kun rengas on irroitettu, on aika etsiä vuotokohta. Jos näet selkeästi jonkun esineen kuten ruuvin tai muun kappaleen, tämä on helppo ​nakki. Vedä kuulumaton esine renkaasta pois pihdeillä. Jos renkaassa ei ole silmillä nähtävissä vuotokohtaa, ​paikanna vuotokohta kuuntelemalla mistä suhina tulee.

Toinen tapa löytää vuotokohta on täyttää rengas ilmalla ja suihkuttamalla renkaan pinnalle saippuavettä. Vuotokohdasta tuleva ilma muodostaa saippuakuplia, jolloin näet helposti paikattavan kohdan.

​Vaihe 3: Reiän ​paikkaus

Kun olet löytänyt reiän, avarra sitä työkalulla tarpeen mukaan, jotta paikka mahtuisi sisään reiästä. Työkalu tulee yleensä paikkaussarjan mukana. Seuraavaksi on aika tukkia reikä. Laita paikkaussarjan mukana tullutta liimaa/sidosainetta paikkaan/kamelinpaskaan ja tunge kamelinpaska reiästä sisään tarpeeksi syvälle, jolloin paikkamateriaalia jää useamman sentin verran kumin ulkopuolelle. Kun paikka on paikallaan, anna liiman kuivua ja leikkaa ylimääräinen osa paikasta pois.

​Vaihe 4: Paikan testaus

Viimeiseksi on aika testata paikan pitävyys. Täytä ilmaa renkaaseen ja tarkasta tuleeko vuotokohdasta ilmaa ulos. Voit käyttää taas saippuavettä, jos korvissasi on vaikkua tai kuulosi ei muuten vaan pelitä.

Rengas takaisin paikalleen ja tien päälle!

​Auton renkaan paikkaus hinta

  • Paikkaussarja maksaa noin 5-10​ euroa, jossei sitä autosta löydy valmiina
  • Auton renkaan paikkaus liikkeessä on yleensä 40 euron luokkaa per rengas

Share

Tweet

​Katso myös:

​Tuulilasin hionta

Auton maalipinnan korjaus

​Renkaat ja vanteet halvalla Saksasta