Auton maalipinnan korjaus

Naarmut, lohkeamat ja muut maalipinnan vauriot ovat harmittavan yleisiä ja usein vaikeasti vältettävissä. Onneksi huolellinen korjaustyö saa vauriot lähes näkymättömiksi. Auton maalipinnan naarmujen korjaus on täysin mahdollista tehdä itse ja edullisesti kun kyseessä on pieni vaurio. Isommissa vaurioissa automaalaamo on tietysti oikea ratkaisu.

​Auton maalipinnan korjaus – tee se itse

​Tarvittavat tarvikkeet

​Helpointa on yleensä ostaa valmis autokohtainen tarvikesetti​, tai hankkia tarvittavat välineet ​erikseen. Korvaavaa maalia useimpiin autoihin ja tarvittavia tarvikkeita on saatavilla esimerkiksi motonetistä. Myös merkkiliikkeistä saat autokohtaista maalia. Yleensä pikkupurkki maalia tai korjauskynä maksaa noin kympin verran.

​1. Pinnan putsa​us

Aloita pesemällä autosi tai vähintään korjattava alue sekä sen ympärys pesuaineella. Pesun jälkeen huolehdi että maalipinta kuivuu täysin ennen kuin aloitat.

​Vasta nyt näet kunnolla naarmun/vaurion syvyyden. Jos olet onnekas, naarmu on yltänyt vain pohjamaaliin asti. Mikäli metallipintaa on näkyvissä ja pinta on alkanut ruostua, katso artikkelimme auton maalipinnan ruosteen korjauksesta.

​2. Hankaus

Ensimmäisenä on tarkoitus ​valmistella vaurioitunut pinta maalausta varten. Aloita teippaamalla korjattavan kohdan ympärys maalarinteipillä ja sanomalehdellä (​tai jätesäkillä), jotta voit suojata autosi ylimääräiseltä maalisuihkulta. ​Suojaa auto reilusti maalattavan kohdan ympäriltä.

​Seuraavaksi tarvitset hiomatahnaa maalipinnan valmisteluun. Hiomatahnaa on tarkoitus laittaa naarmun päälle ja ympärille. Hankaa sienellä kiertävällä käden liikkeellä, muutama sentti naarmun ympäriltä riittää. Pyyhi käsittelyn jälkeen ylimääräiset tahnat tai sotkut rätillä. Nyt pinta on valmis maalausta varten.

​​3. ​Auton pinnoitus/paikkamaalaus

Maalipinnan korjausta varten tarvitset oikean sävyistä maalia. Riippuen hankitko spraymaalia vai siveltävää, suihkuta tai sivele maalia ohuin kerroksin hiotulle kohdalle. Anna maalin kuivua 10 minuutista 30 minuuttiin maalauskerroksien välissä, riippuen maalin kuivumisnopeudesta. Ideana on maalata pinta hieman ehjän, lakatun maalipinnan tason alapuolelle, jotta lakkaa laitettaessa maalipinta olisi tasapaksuinen. 

​4. Maalipinnan lakkaus

Nyt kun maalattava kohta on tasaisesti maalattu sopivalla paksuudella ja pinta on täysin kuiva, on aika viimeistellä maalipinta lakkaamalla. Suihkuta lakkaa kevyin kerroksin, toista riittävän monta kertaa halutun tuloksen saamiseksi. Jälleen, odota jokaisen kerran välillä 10-30 minuuttia, jotta lakka ehtii kuivua. Lakatun pinnan on tarkoitus olla hieman “paksumpi” ympäröivään maalipintaan verrattuna, koska pinta hiotaan lopuksi.

​On suositeltavaa antaa maalin ja lakan jähmettyä seuraavaan päivään, ennenkuin maalipinta viimeistellään ​tasoittamalla.

​​​5. ​Auton maalipinnan tasoitus

​Seuraavaksi tasoitamme maalatun ja lakatun kohdan, jotta maalattua kohtaa ei ​erota alkuperäisestä ja pinnasta tulee tasainen.​

Tasoittamisen voit tehdä jälkikiilloitukseen tarkoitetulla hankaavalla hiomatahnalla tai hienolla vesi sekä kuivahiomapaperilla (n. 2500). Tasoita maalattu kohta pyörivällä käden liikkeellä. Pyyhi ja viimeistele puhtaalla rätillä. Jos aiot hioa lakatun pinnan, aloita karkeammasta hiekkapaperista ja työskentele usealla karkeudella aina 2500 asti.

​6. Maalipinnan viimeistely

Käytä viimeistelyyn ​kiilloitusainetta, jotta maalipintasi saa ammattimaisen ja viimeistellyn jäljen. Noudata kiilloitusaineen ohjeita. Viimeiseksi voit vahata maalipinnan parhaan tuloksen saamiseksi!

 

Onko sinulla kokemuksia maalipinnan korjauksesta? Kommentoi alle!

​Katso myös:

​Ajovalojen kiillotus

​Tuulilasin hionta

Auton akun lataus