Ajovalojen kiillotus – Tee-se-itse ohjeet

Ovatko ajovalosi pikaisen ​putsauksen vai kenties perusteellisen kiillotuksen tarpeessa? Ei hätää sillä ratkaisu löytyy molempiin alta.

​Auton etuvalojen pintamateriaali kuluu ja himmenee ​ajan myötä. ​Ajovalot ovat yleensä valmistettu polykarbonaatti​-muovista ​ja ovat omiaan kestämään naarmuja ja kiveniskemiä, mutta ​heikkoja sietämään auringon UV-säteitä. Uusissa autoissa ajovalon pinta​ on käsitelty UV-suojakerroksella, mutta aikanaan tuo kerros kuluu pois UV-säteiden vaikutuksesta ja muovi pääsee hapettumaan.

​Mikäli ajovalosi ovat alkaneet himmetä tai kellertää, on selvää että hapettumisprosessi on alkanut. Älä kuitenkaan lannistu vielä, sillä ajovalojen kiillottaminen uutta vastaaviksi on suhteellisen helppoa ​ja homma hoituu vaikkapa kotipihallasi! Seuraa antamiamme ohjeita ja voit taas nauttia kirkkaista valoista ja ajaa syyspimeälläkin turvallisesti.

Käymme läpi kolme tapaa saada ajovalot kirkkaaksi:

 • ​Kiillotus hammastahnalla​​​
 • ​​Ajovalojen vesihionta alla listatuin tarvikkein
 • ​​Ajovalojen hionta kaupasta ostetulla ajovalon kiillotuspaketilla

 

​Ajovalojen kiillotus hammastahnalla

Saattaa kuulostaa hassulta, mutta hammastahna on loistava aine ​erilaisten materiaalien kiilloitukseen. Hammastahna on loistava kiilloitusaine, mutta myös kiilloitussettiä paljon edullisempi vaihtoehto.

Tarvitset vain hammasharjan, spray-pullon ja hammastahnaa (soodaa sisältävät tahnat tehoavat paremmin) ja puhtaan rätin.

Ajovalojen puhdistus hammastahnalla:

 1. ​Hiero hammastahnaa ajovalon suojan päälle käyttäen hammasharjaa (​voit käyttää myös kiilloituskonetta tahnan kanssa tehokkaamman tuloksen saavuttamiseksi)​​​
 2. ​Hankaa niin kauan kunnes näet lasin/muovin kirkastuvan
 3. Suihkuta päälle lämmintä vettä ja pyyhi tahnat pois rätillä
 4. ​Nauti kirkkaista ajovaloistasi!

​Umpion lasin kiillotus hiekkapaperilla

​Jos ajovalojen pinta ei lähtenyt puhtaaksi hammastahnalla ja muovi on päässyt haalistumaan auringon vaikutuksesta, on edessä ​ajovalon ​vesihionta.

​Umpioiden kiillotukseen tarvitset seuraavat tavarat:

 • ​Hiomapaperi (kuiva/vesi), useampaa karheutta, esim. 1000, 2000 ja 3000​ pärjäät hyvin
 • Kiillotusainetta (tai hammastahnaa)
 • Vahaa
 • UV-suojasuihke
 • Maalarinteippiä
 • Mikrokuituliina

​Putsaa ajovalot/lasit – Ennen hiontaa, pese lasi hammastahnalla ja lämpimällä vedellä tai saippuavedellä. Putsaa hieman valojen ulkopuolelta maalipinnasta myös, jotta teippi pysyy kiinni.

Teippaa ajovalojen reunat – ​Hiomisprosessin onnistumiseksi on tärkeää että hiot vain ajovalojen suojakuorien pinnat, ethän halua että maalipinta kuluu valojen ympäriltä? Teippaa siis maalarinteipillä ajovalojen reunukset koko ympäröivältä alueelta. Laita teippiä reilusti sillä kätesi voi lipsahtaa käsin hiottaessa ja aiheuttaa naarmuja maalipintaan, jos niin käy niin olet kiitollinen että hoidit teippausprosessin huolella.

Ajovalojen hionta – ​​​​Viimeisessä vaiheessa käymme läpi tärkeimmän osion eli hionnan. Tämä prosessi on sama, huolimatta siitä oletko ostanut kaupasta valmiin ajovalo​jen kiillotuspakkauksen tai hiomapaperit ja muut tarvikkeet erikseen.

Aloita hionta karkeimmalla hiomapaperilla. Jos seurasit ohjeita ja ostit hiomapaperit 1000, 2000 ja 3000-karkeuksilla, aloita 1000:lla. Kostuta hiomapaperi ja ajovalon pinta ja aloita hiominen pyörivällä liikkeellä. Hio pyörivällä käden liikkeellä samansuuntaisesti ja muista kostuttaa paperia ja pintaa tarpeen mukaan. Jatka työskentelyä 5-10 minuuttia per valo.

Seuraavaksi jatka sama prosessi keskikarkealla (2000) hiomapaperilla, tällä kertaa hio edelliseen hiontaan verrattuna vastakkaiseen suuntaan pyörivä​llä liikkeellä. Käytä aikasi hyvän tuloksen saamiseksi. Lopuksi viimeistele hionta hienolla hiomapaperilla (3000) ja hio taas edelliseen hiontakertaan verrattuna vastakkaiseen suuntaan pyörivällä liikkeellä.

Kiilloitus ja vahaus – ​Tässä vaiheessa saadaan esille työn jälki. Pyyhi ja kuivaa ajovalot ja purista kiilloitusainetta mikrokuituliinaan. Hankaa kiilloitusainetta mikrokuituliinalla ajovalon pintaan muutaman minuutin ajan pyörivällä liikkeellä. Kun ajovalot kiiltävät kirkkaasti, viimeistele työ vahaamalla ajovalon pinnat. Ajovalon pinnan vahaus onnistuu samalla periaatteella kuin auton maalipinnan​ vahauskin. Nyt ajovalosi ovat valmiita viimeiseen vaiheeseen!

​Ajovalojen pinnoit​us UV-suojalla – ​​​​Hiomisprosessissa kulutit vanhan himmentyneen UV-suojan pois ​valojen pinnasta. Kaikki kova työ menee hukkaan jos a​jattelit laiskotella ja ohittaa tämän vaiheen, sillä UV-pinnoite estää ajovalojen haalistumisen ja himmentymisen tulevaisuudessa.

​Ota talouspaperia käteen ja kostuta se UV-pinnoitusaineella. Levitä pinnoitusaine pitkillä ja tasaisilla käden vedoilla.​ Tarkista ostamastasi purkista ohjeet ja seuraa niitä tarkasti. Yleensä UV-suojaa laitetaan vain yksi kerros. Anna aineen kuivata hyvin pinnoitteen levittämisen jälkeen pitämällä autoa kuivassa paikassa.

​Tarkista lopputulos!

Jos seurasit ohjeita vaihe vaiheelta ja et näe ​haluttua tulosta, voi olla fiksua tehdä prosessi uudestaan, tällä kertaa kiinnitä erityisesti huomiota hiontaan! Joskus tosin ​ajovalon pinta voi olla menetetty ja useampikaan hiontakerta ei korjaa himmentymiä pois. Tällöin on viisainta hankkia uudet ​umpiot autoosi!

​Katso myös:

​Tuulilasin hionta

Auton maalipinnan korjaus

Renkaat halvalla ruotsista