Auton akun lataus

Vaihtovirtalaturin lisäksi akku on tärkein osa minkä tahansa auton sähköisessä järjestelmässä. Se antaa virtaa kaikille tarpeellisille ja mukavuutta tuoville laitteille kun moottori ei ole käynnissä, ja kun moottori pyörii, akulla on merkittävä rooli vaihtovirtalaturin jännitteen säätämisessä.

​Toisin kuin vanhoissa generaattoreita hyödyntävissä sähköjärjestelmissä, uudet autot tarvitsevat kunnossa olevaa akkua toimiakseen. Tyhjentynyt akku konepellin alla tarkoittaa että​ auto ei käynnisty ja tällöin vaihtovirtalaturi tekee liikaa töitä ja saattaa vaurioitua. Siksi on on tärkeää ymmärtää miten auton akun lataus tehdään oikein. Mikäli sinulla ei ole apukäynnistintä, täytyy auton akku ladata.

Lue lisää ja katso auton akun lataus ohje sekä apuvirran antaminen alta!

​Mikä lataa auton akkua?

On käytännössä kaksi tapaa joilla auton akun lataaminen tapahtuu:

Normaalisti auton akun lataus tapahtuu ajamalla, kun vaihtovirtalaturi lataa akkua moottorin pyöriessä. Kun akku pääsee jostain syystä tyhjenemään, akkulaturi on paras vaihtoehto akun lataukseen.

​Normaali akun käyttö​ kuten radion tai ajovalojen pitäminen päällä kun moottori on sammutettuna vie vain vähän virtaa ja moottorin käynnistyessä akku latautuu taas täyteen. Kun moottorin kierrokset nousevat, vaihtovirtalaturin kyky tuottaa sähköä kasvaa ja ​ylimääräinen virta, jota auton sähkölaitteet eivät ​tarvitse, lataa akkua.

​Kuitenkin joissain tapauksissa vaihtovirtalaturi ei tuota tarpeeksi ​sähköä pyörittääkseen autosi kaikkia elektronisia laitteita. Esimerkiksi ilmastoinnin, tuulilasin pyyhkijöiden, ajovalojen, radion ja muiden laitteiden ollessa päällä kun seisot pysäköintivaloissa, on mahdollista että virran kulutus on suurempaa kuin virran tuotto. ​Myös kun autoa käytetään lyhyisiin työmatkoihin kylmissä sääolosuhteissa kuten pakkasella, käynnistämiseen kuluu paljon virtaa eikä akku ehdi latautua lyhyen matkan aikana tarpeeksi. Kun ylikulutus jatkuu pidempään, auton akku tyhjenee.

​Täyden auton akun jännite

​Kunnossa olevan auton akun jännite startatessa, täyteen ladattuna on normaalisti noin 12.4 – 12.7 voltin paikkeilla ja akussa on riittävästi kapasiteettia 25 amppeerin virralle kahdeksasta viidentoista tunnin ajaksi. Kun akku rasitetaan tuolle käyttövirralle tuolle ajalle, akun jännite putoaa alle 11.5 voltin ja mitä todennäköisimmin akussa ei ole enää riittävästi puhtia ​käynnistämään autoa.

​Vaikka nykyisin akuissa ilmoitetaan kuinka kauan ne pystyvät antamaan virtaa tietyllä rasituksella ennen jännitteen putoamista liian alas, on viisasta välttää akun rasittamista tähän pisteeseen asti. Jos akkua kulutetaan liiaksi ja akun jännite on liian alhainen, saattaa akku kärsiä sen kyvystä pitää riittävästi varausta tulevaisuudessa.

​Suomen kylmä talvi kuluttaa akkua normaalia käyttöä nopeammin ja akun vaihto voi olla​edessä hieman odotettua nopeammin. Akun jännite ​on pakkasella usein alhaisempi.

​Auton akun lataus akkulaturilla

Kun vaihtovirtalaturi ei toimi kunnolla akkua ladatakseen tai kun auton akku on tyhjä ja auto ei käynnisty, järkevin tapa ladata akku on käyttää ulkoista akkulaturia.

​Auton akkulaturit toimivat vaihtovirralla ja antavat 12 voltin tasavirran suhteellisen alhaisella jännitteellä, mikä on paras tapa ladata tyhjentynyt akku. Tyhjentyneen akun lataaminen tarpeettoman suurilla jännitteillä voi lisätä kaasuuntuvan vedyn määrää, mikä voi puolestaan johtaa vaaratilanteisiin, kuten akun räjähtämiseen.

Siksi on äärimmäisen tärkeää käyttää akun lataukseen autojen akkuihin suunniteltua​ laturia, kuten laadukasta akkulaturia.

​Laturin kiinnittäminen akkuun:

​Akun latauksessa noudatetaan samoja periaatteita kuin apuvirrankin antamisessa, tarkista kuitenkin latausohjeet laturin ohjevihosta. Akku ladataan auton ollessa paikallaan. Akkua ei kannata ladata kodin sisällä vaaratilanteiden välttämiseksi.

 1. Tarkista että akkulaturin virta on pois päältä. Varmuuden vuoksi voit vetää piuhan seinästä.
 2. Kiinnitä laturin plusnavallinen johto akun plusnapaan.
 3. Kiinnitä miinusnapainen kaapeli akun miinusnapaan.
 4. Aseta akkulaturiin sopiva latausjännite ja ​sähkövirta, akkusi mallin mukaisesti. Yleensä akun latausjännite on 13,0-14,4 V.
 5. Kytke laturi päälle ja jos laturissa on ajastin, kytke ajastin päälle. Auton akun latausaika riippuu akun mallista, ​latausajan ollessa yleensä on ​noin 10 tuntia.
 6. Vihreä valo palaa akun ollessa ladattuna ja täynnä.

​Apuvirran antaminen kaapeleilla

Kun akkulaturia ei ole saatavilla, on mahdollista ladata akkua jonkin verran käynnistyskaapeleilla uudesta autosta (tai uudehkosta akusta), tähän työhön tosin liittyy riskejä. Kahden akun välillä on jännite-eroja ja kaapelien kiinnitys voi aiheuttaa kipinöintiä. Akusta voi purkautua vetyä​, joka on räjähdysaltista, joten noudata ohjeita tarkasti kipinöiden välttämiseksi ja tee työ täysin omalla vastuulla.

 1. ​Avustavan auton tulisi käydä ​10 minuuttia, jotta akku olisi riittävän täysi.
 2. ​K​ytke punainen kaapeli kunnollisesti tyhjentyneen akun plusnapaan (+).​
 3. K​ytke kaapelin toinen pää avustavan auton akun plusnapaan (+)
 4. K​ytke musta kaapeli avustavan auton akun miinusnapaan (-)
 5. Kytke mustan kaapelin toinen pää moottoritilan tai korin kirkkaaseen, maalaamattomaan sähköä johtavaan metalliosaan​, mahdollisimman kauaksi akusta.
 6. Varmista että kaapelit ovat tiukasti kiinni, jotta moottorin käynnistyessä ne eivät pääse liikkumaan.
 7. Seuraavaksi käynnistä avustavan auton moottori. Kaikki ylimääräinen elektroniikka kuten valot, ilmastointi jne. kannattaa sulkea pois virran kulutuksen vähentämiseksi. Moottoria on hyvä pitää käynnissä viitisen minuuttia varauksettoman akun lataamiseksi. ÄLÄ käynnistä toista autoa tässä vaiheessa.
 8. Sammuta avustava auto ja irroita auton avain virtalukosta.
 9. Käynnistä autettavan auton moottori ja anna akun lataantua muutaman minuutin ajan.
 10. Sammuta autettava auto ja irroita auton avain virtalukosta.
 11. ​Kytkentöjen poistaminen tapahtuu vastakkaisella järjestyksellä: Irroita mustan kaapelin moottoritilassa/korissa oleva pää. Irroita ​​punaiset kaapelit ja mustan kaapelin toinen pää. Huolehdi ettei kaapelien päät kosketa toisiaan kytkentöjä irroittaessa.
 12. Nyt molempien autojen pitäisi käynnistyä normaalisti. Kannattaa ajaa ladatulla akulla ainakin 15 minuuttia, jotta akku pääsisi kunnolla varautumaan.

​Apuvirran antaminen boosterilla onnistuu samoja periaatteita käyttäen.

Huom! Apuvirran anto ei lataa autosi akkua lähellekkään täyteen asti. Auton vaihtovirtalaturi ei ole suunniteltu lataamaan tyhjentynyttä akkua, joten kannattaa heti mahdollisuuden tullen ladata akku ulkoisella akkulaturilla. 

​Katso myös:

​Mikäli akku ei suostu ottamaan virtaa vastaan, edessä on uuden akun va​ihto. Katso artikkelimme:

Auton akun vaihto

Auton akun kunnon testaus