Auto ei käynnisty – mitä tehdä?

On vähintäänkin ärsyttävää kun auto ei kännisty. Kun käännät avainta ja mitään ei tapahdu… Melkein jokainen auton omistaja on kokenut saman tilanteen. On monta syytä siihen kun auto ei käynnisty, mutta onneksi ​ratkaisu löytyy melkein jokaiseen ongelmaan.

Voit toki viedä auton lähimmälle huoltamolle, mutta jos haluat selvittää asian itse – ilman kukkaron kevennystä – ​jatka toki lukemista​. ​Auton käynnistäminen alkaa avaimen kääntämisestä, josta seuraa muutaman askeleen pituinen prosessi. Kun tiedät missä askeleessa mennään pieleen, sinulla on selkeä kuva ongelmasta ja sen korjaamisesta. Jos autossasi on start-nappula, lue artikkelimme start-systeemillä varustetusta käynnistämisoppaasta.

​Ensimmäiseksi tarkistettavat seikat

​Jos auto​ ei ​​käynnisty ollenkaan, tarkista nämä asiat ensimmäiseksi:

 • ​Onko auton akku kunnossa? Lue lisää alta
 • ​Jos automaattivaihteistolla varustettu auto ei käynnisty “park”/”pysäköinti”-vaihteella, käynnistyykö se vapaalla? Joskus auto ei suostu käynnistymään pysäköintivaihteella käynnistysviasta johtuen
 • Onko akun johdot kunnolla kiinni ja löytyykö kaapeleista ruostetta?
 • Onko tankissa bensaa? Yksi yleinen ongelma on kun polttoaine​mittari ei toimi kunnolla ja mittari näyttää että tankissa olisi vielä vähän bensaa jäljellä vaikka todellisuudessa tankki olisikin tyhjä. Ainoa tapa selvittää tämä asia on laittaa lisää bensaa tankkiin.
 • ​Palaako mittaristossa avaimen muotoinen valo? Lue lisää alta
 • Onko autossasi varkaudenestojärjestelmä, joka jostain syystä estää autosi käynnistyksen?

​Yleisimmät viat

​Auton akku on tyhjä

Tyhjentynyt akku on yksi yleisimmistä syistä kun auto ei suostu käynnistymään. ​Etenkin Suomen talviset sääolosuhteet syövät akkua kun autoa käynnistetään lämmittämättä. Kun auto ei käynnisty pakkasella tai kylmällä, yleensä akku on tyhjä. Joskus autossa saattaa olla vika elektronisessa järjestelmässä, joka syö akun tyhjäksi. On myös mahdollista että ​akku on vanha ja sanonut itsensä irti. Jokatapauksessa akun ollessa tyhjentynyt, virtaa ei riitä tarpeeksi käynnistämään autoa. Toisinaan moottori nakuttaa tai startteri käy hitaalla, yrittäessä käynnistää autoa. Apukäynnistin voi olla kätevä laite, mikäli auto hyytyy pahassa paikassa ja pitäisi ehtiä töihin.

Jos auto ei käynnisty kylmänä, ​se saattaa käynnistyä lämpimällä. Jos auto ei käynnisty lämpimänä, akku on lataus​ta vailla tai vaihtokunnossa.

​Pari kikkaa, jolla voit tarkistaa onko akku tyhjä:

 • ​​​​Käännä tuulilasinpyyhkijät päälle. Jos ne liikkuvat todella hitaasti, hitaammin kuin yleensä, akun varaus on hyvin todennäköisesti hyvin alhainen. ​Toinen tapa on katsoa samalla kattovaloa, jos se himmenee avainta käännettäessä tai tuulilasin pyyhkijöitä käytettäessä, on selkeää että akku on tyhjentynyt.
 • Mikäli akku on kohtuullisen uusi, se voidaan ladata uudestaan. Yksi tapa ladata akkua, on apuvirran antaminen ​uudesta autosta auton käynnistämiseksi. ​Auton ollessa käynnissä, anna moottorin käydä jonkin aikaa akun lataamiseksi. Jos akku on yli 5 vuotta vanha, on todennäköistä että autosi akku on eläkeiässä ja ​ akku ei ota virtaa vastaan.​ Tässä tapauksessa edessä on uuden akun hankinta. Ongelma voi myös olla akun latausjärjestelmässä autossa, jolloin akku ei lataudu moottorin ollessa käynnissä.

​A​vain ei käänny sytytykselle​​​​

Jos ava​in ei käänny sytytyksen puolelle​, syitä voi olla useampi. Usein tämä tapahtuu kun virtalukko on lukittanut ohjausjärjestelmän etu​renkaiden ollessa sivuille käännettynä tai kun toinen eturenkaista on työntynyt jotain estettä vasten (katukivetys tms.). Tässä tapauksessa, koita kääntää rattia edestakaisin samalla varovasti kääntämällä/nykimällä avainta – tämän pitäisi avata lukitus.

Toinen vaihtoehto on että virtalukossa tai avaimessa on jotain vialla. Tätäkin sattuu, sillä avain ja lukkomekanismi kuluu ajan myötä. Koita käynnistää auto ​lisäavaimella. Jos asia ei ratkea, ota yhteyttä auto​merkkisi jälleenmyyjään.

Auton merkkivalot ei syty käynnistettäessä

Jos ​merkkivalot ei syty päälle käynnistäessä, ei virtaa tule akusta kojelautaan. Syynä voi olla tyhjä akku tai huonosti toimiva sytytyskytkin. Käännä ajovalot päälle, jos ne toimivat, akussa on virtaa ja ongelma voi olla sytytyskytkimessä tai johdoissa sytytyskytkimen ja akun välillä.

Mikäli merkkivalot ei syty kojelautaan eikä muukaan elektroniikka autossa toimi, vika on ​joko ​akussa tai akkujen johdoissa. Tarkista akun liittimet kiinnitysten ja lian varalta. Jos liittimet ja johdot on kunnossa, akku täytyy vaihtaa uuteen.

​Turvavalo/avaimen muotoinen valo syttyy kojelautaan​

Monissa autoissa on ajonestolaite tai turvajärjestelmä, joka antaa käynnistää auton vain kun oikeaa avainta käytetään. Käytännössä tämä tarkoittaa että avaimen sisällä on ohjelmoitu mikrosiru, jonka sytytyskytki​men sensori tunnistaa. Normaalisti kun käynnistät autoa, “turvavalo” syttyy  vain hetkeksi päälle kojelautaan ja sammuu. Tällöin avain on oikea ja auto käynnistyy.

​Sen sijaan jos turvavalo jää päälle, autosi turvajärjestelmä ei tunnista ​avainta tai turvajärjestelmässä on jokin vika. Joskus mikrosirua lukevaan sensoriin tulee ongelma. Toisinaan asia selviää kun avain ohjelmoidaan uudestaan. Voit koittaa käynnistyykö auto vara-avaimella. Jos mikään ratkaisu tunnu toimivan, ota yhteyttä ​autosi jälleenmyyjään vian korjaamiseksi.

Auton moottorivalo ei syty

Kun käännät virrat päälle virtalukosta ​ENNEN auton käynnistämistä, moottorin vikavalon pitäisi syttyä kojelautaan, viitaten että moottorin tietokone saa virtaa. Jos moottorin vikavalo ei syty päälle virran ollessa päällä, on mahdollista että moottorin​ohjausyksikkö ei saa virtaa tai moottorinohjausyksikössä on itsessään vikaa. 

​Auto ei starttaa ollenkaan

Jos mitään ei tapahdu kun käännät avaimen startti-asentoon, tarkoittaa se ettei starttimoottori käynnistä moottorin sytytystä. Useimmiten tämä johtuu tyhjentyneestä akusta. Mikäli akku on kunnossa ja siinä on virtaa, syitä voi olla useampi:

 • Virtalukko voi olla viallinen – tämä on yllättävän yleinen ongelma. Koita käynnistää auto nykimällä avainta edes takaisin lukossa.
 • Starttimoottori tai starttimoottorin solenoidi on viallinen
 • Starttimoottorin solenoidin johto voi olla viallinen
 • ​Jos auto ei käynnisty pysäköintivaihteella, mutta käynnistäminen onnistuu vapaalla, voi ongelma olla vaihdelaatikon hihnassa tai ns. neutral safety switch-osan toiminnassa.
 • Ongelma auton turvajärjestelmässä tai ajonestolaitteessa.

​Auto ei käynnisty – startti nakuttaa

​Joskus autoa käynnistäessä kuuluu vain naksutus, mutta starttimoottori ei pyöri. Nakutus voi olla jatkuva tai kertaluontoinen ääni. Yleensä tämä johtuu huonosta akusta, akun liittimien tai johtojen huonosta kunnosta​. Liittimien lisäksi myös johdot voivat päästä ruostumaan sisältä.

Mikäli akku on täysin kunnossa, kaapeleineen ja liittimineen, ongelma on startin solenoidissa tai starttimoottorissa itsessään. Tämä tarkoittaa että starttimoottori täytyy vaihtaa tai korjata.

​Moottori pyörii todella hitaasti mutta ei käynnisty

​​Useimmiten tämä ongelma johtuu heikosta tai tyhjentyneestä akusta. Ongelma voi olla akussa tai akun kaapeleissa ja liittimissä. Tarkista akun lataus ja kaapelit sekä liittimet ruosteen varalta.

Akun ollessa kunnossa, ongelma todennäköisimmin starttimoottorissa. Starttimoottori täytyy korjata tai vaihtaa uuteen. Joskus myös öljyn puute tai vanhentunut moottoriöljy voi aiheuttaa käynnistymisongelmia. Tarkasta öljyn taso. Vanhat öljyt tulisi vaihdattaa uusiin säännöllisin väliajoin.

​Apuvirran antaminen

​Kun ongelma on akussa tai starttimoottorissa, auto voidaan käynnistää antamalla apuvirtaa uudesta ​autosta. Auton käynnistys kaapeleilla on kohtuu simppeli prosessi – lue artikkelimme apuvirran antamisesta!

​Auto starttaa mutta ei käynnisty

Seuraavaksi käydään läpi yleisimmät ongelmat kun moottori pyörii mutta ei käynnisty. Mikäli käynnistäessä moottori pyörii, mutta ei suostu starttaamaan, tiedämme ainakin että akku ja starttimoottori ovat kunnossa. Ongelma on siis todennäköisesti jossain seuraavista:

​Moottori tulvii

Yleinen ongelma etenkin autoissa, joissa kilometrejä on kertynyt vuosien mittaan. Auto käynnistyy, sammuu eikä starttaa uudestaan. Bensaa pääsee tulvimaan ja ​​ylimääräinen polttoaine ​kastelee sytytystulpat. 

Sytytystulpat tulisi kuivata tai vaihtaa uusiin. Kun sytytystulpat irroitetaan, ylimääräinen bensa pääsee kuivamaan. Uusilla tulpilla ja ladatulla akulla auton pitäisi taas käynnistyä. Joissakin automalleissa tämä on tyyppivika ja saattaa vaatia hieman työskentelyä konehuoneen puolella​, jottei ongelma pääse toistumaan.

​Viallinen ​polttoainepumppu tai ​polttoainepumpun rele

Myöskin yleinen vika paljon ajetuilla autoilla. Jonain päivänä bensapumppu vain sanoo itsensä irti ja auto ei käynnisty. Mikäli polttoainepumpussa on ongelma, kannattaa viedä auto huoltamolle. Huoltamolla tarkastetaan yleensä polttoaineen paine ja pumpun releen ja sähköjen toiminta. ​Polttoainepumpun tai releen uusiminen ei ole kallis homma. Monissa Hondan ja BMW:n malleissa tyyppivikana.

​Viallinen kampi tai nokka-akselin ​asentotunnistin

Kampiakselin asentotunnistin on tärkeä laite moottorin kierrosluvun ja kampiakselin asennon mittaamisessa. Ilman a​nturia, auto ei käynnisty. Yleensä ongelma on itse kammen asentotunnistimessa tai sen johdoissa. Auto saattaa sammua ja ei suostu enää käynnistymään. Nokka-akselin asentotunnistin toimii samalla periaatteella, mutta se mittaa nokka-akselin toimintaa. Ongelmat anturien kanssa ovat yleisiä etenkin vanhemmissa Nissaneissa ja Chryslereissa. Kampiakselin anturi​n toimimista voi testata multimittarilla.

​Viallinen sytytyspuola

Kun sytytyspuolat eivät toimi, moottori saattaa pyöriä mutta ei käynnisty. Sytytyspuolat ovat edullisia ja kohtuu helppo vaihtaa autoon. Useimmissa uusissa autoissa on oma sytytyspuola jokaiselle sylinterille. Sytytyspuolia uusiessa kannattaa vaihtaa samalla sytytystulpat, jolloin sytytyspuolat kestävät pidempään. Yleinen ongelma vanhemmissa volkkareissa.

​Ongelman tarkastaminen

​Jos ongelma ei selviä ja auto ei meinaa käynnistyä, kannattaa tarkastaa autosi tyyppiviat esimerkiksi carcomplaints.com-sivustolta. Auton voi myös aina viedä huoltamolle, jossa asia ratkeaa mutkitta!

Share

Tweet

​Katso myös:

​Akun kunnon testaus

Akun lataus

​Akun vaihtaminen