Auton akun vaihto

Huolimatta siitä kuinka hyvin pidät autoasi, auton akku on kuluva osa ja se täytyy vaihtaa aika ajoin. Auton akun vaihtoväli ja on yleensä noin ​5-vuotta​, akun käyttöikä toki riippuu siitä miten autoa on ajettu. Akun tietää olevan vaihtokunnossa kun auto ei enää ​käynnisty helposti – etenkään kylmänä tai pakkasella. ​Usein startti pyörittää moottoria hetken aikaa ja pyöriminen hidastuu käynnistystä yrittäessä. Jos haluat selvittää onko akkusi vaihtokunnossa, lue artikkelimme akun kunnon tarkistamisesta! Uusia akkuja saa tilattua edulliseen hintaan esimerkiksi Skruvatilta.

Onneksi auton akun vaihto on selkeä ja helppo työ, jo​sta kuka tahansa onnistuu. Akun vaihto ei vaadi erityisiä työkaluja. Lue alla olevat ​auton akun vaihto ohjeet! ​

​Auton akun vaihto ohje

​1. Etsi akku

Auton moottorin ollessa sammutettuna, avaa konepelti ja etsi akku. Akku on yleensä selkeästi näkyvillä, joissain uudemmissa auto​malleissa akku saattaa olla myös asennettuna takapenkin tai tavaratilan alle. Tarkista akun paikka ohjekirjasta tarvittaessa.

​2. ​Napojen irroitus

​Akustasi löytyy (+) ja (-) navat. Joskus napojen päällä on muovisuoja(t), irroita muovisuojat jotta pääset käsiksi napoihin. ​​Auton akun irroitus ohje on hyvin yksinkertainen:

Oikea auton akun irroitus järjestys on aina ensin negatiivinen napa irti, sitten positiivinen. Tunnistat negatiivisen navan miinus merkistä (-)​ ja mustasta kaapelista. ​​Kaapelin irroitus onnistuu mutteria löysäämällä esimerkiksi jakoavaimella. Pidä huoli ettei jakoavain osu muttereita irroitettaessa ​molempiin napoihin samanaikaisesti –  sillä emme halua kipinöiden lentävän ​konehuoneessa.

​Seuraavaksi irroita punainen kaapeli positiivisesta (+) -navasta. Tämä hoituu samalla periaatteella.

​3. Akun irroitus

​Irroita akun kiinnitykset ajoneuvostasi. Akku yleensä kiinnitettynä mutterilla, joka aukeaa hylsyillä tai jako- ja lenkkiavaimilla. Joissain autoissa akku on kiinni pikakiinnityksellä, jonka saa auki ilman työkaluja. Nosta akku ulos kotelosta. Akut ovat painavia, joten nosta kahvasta tai pohjasta molempia käsiä käyttäen. Putsaa akkukoteloon jääneet liat ja ruosteet rätillä. Tarvittaessa voit käyttää pesuainetta tai vaikkapa soodaa ja vettä.

​4.​ Liittimien putsaus

​Ennen uuden akun kiinnittämistä, tarkista ​akun kaapeleiden liittimien kunto. Tarvittaessa ​liittimet lähtee puhtaaksi teräsharjalla ja ruokasoodalla.

​5. Uuden akun kiinnitys

​Aseta uusi akku paikalleen asennuskoteloon ja ​kiinnitä akku autoon muttereilla tai pikalukolla. Yleensä uuden akun mukana tulee rasvaa ja ruosteenestoainetta. Laita rasvaa ja ruosteenestoainetta molempien napojen​ päälle riittävästi. Auton akun napojen kiinnitysjärjestys on irroitukseen nähden vastakkainen.

Kiinnitä ja kiristä punainen, positiivinen kaapeli (+)

Kiinnitä ja kiristä musta, negatiivinen kaapeli (​-)

Lopuksi huolehdi että kaikki kaapelit ja akun kiinnitykset ovat varmasti kiinni niin ettei akku pääse liikkumaan tai hölskymään. Kaapelien ei tulisi irrota niitä vetämällä, jos ne on kunnolla kiristetty. Tarkista myös moottoritila työkalujen varalta, monesti jakoavaimet ym. tuppaavat unohtumaan konepellin alle.

Akku on nyt vaihdettu ja auton pitäisi käynnistyä normaalisti!

​Uuden akun hankinta

​Uusia akkuja saa edullisesti hankittua netin kautta. Esimerkiksi Skruvatin verkkokaupoissa on laaja valikoima auton akkuja kilpailukykyisin hinnoin.

​Vanhan akun kierrätys

​Vanha akku tulisi kierrättää sen ympäristölle sisältävien haitallisten aineiden vuoksi. Akkuja ottavat vastaan yleensä jälleenmyyjät, yksityiset ja julkiset kierrätyspisteet.

Akkujen kierrätystä tarjoaa esimerkiksi https://www.kierratys.info/​.