Pinnoitetut renkaat – järkiostos vai ei? Lue lisää!

Pinnoitetut renkaat eli uusiorenkaat ovat kasvattaneet suosiotaan etenkin viimeisten vuosien aikana. 1980-luvulla huonon maineen yllensä saaneena pinnoitetut renkaat herättää ostajassa usein ​kysymyksiä, mutta onko tämän päivän uusiorenkaat oikeasti järkevä valinta?

Jos uusien renkaiden hankinta on edessäsi ja et ole vielä varma kannattaako pinnoitettuihin renkaisiin sijoittaa, lue tämä artikkeli. ​Olemme käyneet läpi tärkeimmät seikat mitä tulee pinnoitettuihin renkaisiin, mu​unmuassa hyödyt ja haitat, hinta ja parhaat valmistajat.

Miten vanha rengas pinnoitetaan?

Renka​iden pinnoitus on tekniikka, jolla pidennetään käytet​tyjen renkaiden käyttöikää. Renkaissa on kaksi perusosaa, runko ja kulutuspinta. Pinnoitus tapahtuu kun käytettyjen renkaiden kulutuspinta uusitaan samasta kumis​eoksesta valmistetulla pinnoitteella. Vain uudelleenkäytettävät ​renkaat on mahdollista pinnoittaa.

Renkaiden pinnoitus tapahtuu kolmessa vaiheessa:

 1. Runko karhennetaan – ​Renkaan kulutuspinta poistetaan ja runko karhennetaan uutta pintaa varten.​​​ Huonot kohdat poistetaan.
 2. ​Kolot korjataan – ​​​​Poistetut kohdat täytetään uudella kumilla.
 3. Kumit asennetaan – ​Uudet kumit asennetaan kulutuspinnalle, ammattikäyttöisiä laitteita hyödyntäen.​​​

​Miksi valita ​pinnoitetut renkaat?

​Pinnoitetut vai uudet renkaat? Pinnoitettujen renkaiden ostamiseen on oikeastaan kaksi pätevää syytä, edullinen hinta ja ympäristöystävällinen valmistustapa. Uusiorenkaiden valmistamiseen tarvitaan noin 70 prosenttia vähemmän raakaöljyä verrattuna uusiin renkaisiin. Ekologisesta näkökulmasta katsoen uusiorenkaat tulevat varmasti yleistymään tulevina vuosina.

​Plussat:

 • ​Noin. 40% säästöä hinnassa uusiin verrattuna​​​
 • Ekologinen valinta

​Miinukset:

 • ​Usein meluisampia​​​ uusiin verrattuna
 • ​Yleensä heikommat jarrutusominaisuudet

Sekä pinnoitetut että uudet renkaat on molemmat ​turvallinen vaihtoehto korvata vanhat kuluneet renkaat. Valintasi riippuu siitä mitä ominaisuuksia tai arvoja painotat eniten renkaita hankkiessasi. Suorituskykyä arvostavalle uudet renkaat voivat olla se fiksumpi vaihtoehto, kun taas hintatietoiselle tai luontoa arvostavalle on uusiorengas ykkösvalinta.

​Paljonko säästän rahaa hankkiessani uusiorenkaat?

​Pinnoitetut renkaat ovat yleisesti noin 30-40% uusia edullisempia. ​

​Vertaillaapa Suomen suurimman uusiorengasvalmistajan, Ässä​-renkaiden hintoja vertailemalla uusiin renkaisiin​. Alla otettu esimerkki ässärenkaiden Ässä HP-renkaista, jotka ovat pintakuvioiltaan identtiset Michelin Primacy-renkaiden kanssa.

Ässä HP 205/55 R16 :

 • ​Ässä ​HP (michelin) ​​​vanteille asennettuna, tasapainotettuna ja alle asennettuna 315.00 €

​Michelin Primacy 3 205/55 R16 V :

 • ​Vannetukusta​ ​tilattuna ja heidän toimipisteessä vanteille asennettuna, tasapainotettuna ja alle asennettuna 490,55 €

Säästöä tässä tapauksessa 16 tuumaisille renkaille tuli 175,55 € ​​​​

Huom! Pintakuviot ovat molemmissa renkaissa samat, mutta ​ominaisuudet saattavat vaihdella uuden ja pinnoitetun renkaan välillä. Yleisesti uusissa renkaissa ajo-ominaisuudet ovat paremmat.

​Parhaat paikat hankkia pinnoitetut renkaat

​Pinnoitettuja renkaita saa niin kotimaisilta kuin ulkolaisilta valmistajilta. Kotimaiset valmistajat tarjoavat renkaat edullisesti asennettuna. Saksasta tilaamalla saa myös etenkin itse asentamalla pinnoitetuja renkaita todella huokeaan hintaan.

​Onko pinnoitetut renkaat/uusiorenkaat turvallisia?

Vuodesta 2002 lähtien uusiorenkaille on tehty samaiset suorituskyky- ja turvallisuustestit kuin uusillekin renkaille ennen myyntiin pääsyä. Tämän päivän uusiorenkaat ovat siis taatusti turvallisia!

Pinnoitetulle renkaille myönnetään samat takuu- ja tuotevastuuoikeudet kuin uusillekin renkaille. Kestävyys on suurinpiirtein samaa luokkaa kuin uusissakin renkaissa.

​Pinnoitettavan renkaan tunnistaa “retread”-merkinnästä.

​Yhteenveto – kokemuksia ​pinnoitetuista renkaista

​Pinnoitetut renkaat tulevat varmasti kasvattamaan suosiotaan lähitulevaisuudessa ekologisuutensa vuoksi. Tällä hetkellä henkilöautoista Suomessa vain noin 5%:lla on pinnoitetut renkaat alla. Osasyynä varmasti on ihmisten ennakkoluulot pinnoitettujen renkaiden toimivuuteen. Nykyisten säädösten myötä pinnoitetut renkaat ei tosin paljoa kalpene uusien rinnalla. Pinnoitetuilla renkailla ajetaan lähes samoja kilometrejä kuin uusillakin.

​Pinnoitettujen renkaiden hankinta on rahan säästämisen lisäksi myös teko ympäristömme hyväksi!

Pääpointit vielä:

 • ​Edullisia
 • ​Ekologinen valinta
 • ​Häviää yleensä ajo-ominaisuuksissa uusille renkaille

Share

Tweet

 

​Onko sinulla kokemuksia uusiorenkaista? Kommentoi alle!

​Katso myös:

​Renkaat ja vanteet halvalla Saksasta – Katso parhaat vinkit!

Auton tuulilasin hionta