Oikeasta ajankohdasta vaihtaa auton renkaat niin keväällä kuin syksyllä on monia mielipiteitä. Toiset haluavat laittaa kesärenkaat alle jo ensimmäisten kevätauringon säteet tunnettuaan, kun taas toiset lykkäävät vaihtoa niin pitkään kuin mahdollista. Syksyllä taas koittaa aika vaihtaa talvirenkaat. Aiemmin talvirenkaiden laittamisen ajankohta määrättiin selvästi ja konkreettisesti laissa, mutta nykyisin asiassa on enemmän tulkinnan varaa.

Renkaiden vaihtaminen on harvemmin hauskaa hommaa. Monet päättävätkin maksaa ammattitaitoiselle mekaanikolle vaihtamisesta, ja pelaavat läpi uudet nettikasinot mekaanikon odotushuoneessa odotellessaan renkaiden vaihtumista. Renkaiden vaihtaminen itse on hyvä valinta, jos käsien likaantuminen ei liikaa pelota, ja asiasta on hiukan enemmän ymmärrystä. 

Renkaiden vaihtaminen itse vai rengasliikkeen palveluihin turvautuminen 

Renkaiden vaihtaminen rengasliikkeessä voi olla vaikeaa, jos tarjolla ei ole vapaita vaihtoaikoja paikallisissa liikkeissä. Tällöin renkaat voi vaihtaa itse omin käsin. 

Ensimmäiseksi ennen renkaiden vaihtamista on tärkeää arvioida renkaiden kunto. Tämä vaatii ymmärrystä renkaista ja niiden kulumisesta. Ennen renkaiden vaihtamista ensimmäistä kertaa kannattaa kysyä apua kokeneemmalta renkaiden vaihtajalta, sillä väärin vaihdetut renkaat ovat turvallisuusriski. 

Jos riskiä renkaiden vaihtamisen suhteen ei halua ottaa, niin on syytä varata aika rengasliikkeeseen. Renkaiden vaihtamista odotellessa voi esimerkiksi tarkistaa viikon pitkävetovihjeet, ja valmistautua viikonlopun jalkapallokierrokseen ja muihin ajanviettoihin. 

Talvirenkaat kelin mukaan 

Ennen vuoden 2020 kesäkuuta voimaan tullutta tieliikennelain muutosta talvirenkaat oli vaihdettava autoon kuin autoon joulukuun alkaessa. Kiinteästä päivämäärästä ei joustettu, vaan talvirengaspakko alkoi vuodesta toiseen samana päivänä. Tämä ei jättänyt paljoa tulkinnanvaraa, sillä vaikka talvi olisi alkanut jo marraskuun puolella, niin renkaita ei lain mukaan tarvinnut vaihtaa.  

Lain muuttumisen jälkeen renkaat on vaihdettava jo marraskuussa, jos keli on talvinen ja vaatii talvirenkaiden käyttöä. Tässä määräyksessä on tietenkin paljon enemmän tulkinnan varaa kuin vanhassa asetuksessa. Toisaalta viime vuosina talvi on toden teolla alkanut vasta joulun tienoilla, joten marraskuussa ei ole vielä ollut tarvetta talvirenkaille. 

Kesärenkaat aikaisintaan huhtikuussa 

Talvirenkaita on käytettävä talven yli ja kevään alkupuoliskolla. Lain mukaan ensimmäinen päivä, jolloin kesärenkaat saa vaihtaa, on huhtikuun ensimmäinen päivä. Tämä ei tarkoita, että aprillipäivän jälkeen talvirenkaita ei saisi käyttää. Etenkin pohjoisemmilla alueilla huhtikuussa kaduilla on vielä lunta, jäätä ja loskaa. Autoilijat voivat siis lykätä talvirenkaiden vaihtoa kesärenkaisiin kauemmas keväälle, jos sää ja liikenteen olosuhteet niin vaativat. 

Rajoitukset koskevat nastarenkaita 

Autojen talvirenkaat ovat joko kitka- tai nastarenkaat. Tieliikennelain määräämät vaatimukset ja rajoitukset koskevat teknisesti vain nastarenkaita. Kitkarenkailla olisi lain mukaan mahdollista ajella ympäri vuoden ilman vaihtoja. Tämä ei tarkoita, että kitkarenkaat olisivat käytännöllinen ja ympärivuotinen rengasvalinta. 

Kitkarenkailla ei pidä ajaa kesällä 

Vaikka kitkarenkailla ajaminen kesälläkin on täysin laillista ja sallittua, sitä pitäisi välttää turvallisuussyistä. Kitkarenkaat ovat nastarenkaiden tavoin suunniteltu ja tarkoitettu kylmän kelin ja talviolosuhteiden ajoja varten. Kuumilla kesäkeleillä kitkarenkaat eivät toimi tarkoitetulla tavalla, ja näin niiden käyttö kesäisin on turvallisuusriski niin autoilijalle kuin muille liikenteessä liikkuville henkilöille ja ajoneuvoille. 

Turvallisuusriskin lisäksi kesällä kitkarenkaat tuovat lisäkustannuksia autoilijalle. Kesällä kitkarenkaat nimittäin kuluvat todella nopeasti, ja uusia renkaita joutuisi ostelemaan tiheään tahtiin.  

Milloin renkaiden vaihtamisesta pääsee helpoimmalla? 

Suomessa on rekisteröity miljoonia autoja ja ajoneuvoja. Etenkin suuremmissa kaupungeissa renkaiden vaihtopalvelut voivat ruuhkautua sekä keväällä että syksyllä, kun suuri määrä autoilijoita haluaa vaihtaa uudet renkaat. 

Kiireisimmät kuukaudet rengasliikkeille ovat huhtikuu ja lokakuu. Luonnollisesti Pohjois-Suomessa ensilumi sataa aikaisemmin kuin etelässä, joten myös rengasliikkeet ruuhkautuvat aiemmin kuin etelässä.