On taas se aika vuodesta kun on renkaiden vaihto edessä – mutta miten suoriutua työstä itse, ennen aiempaa kokemusta? Talvirenkaiden, tai kesärenkaiden vaihto ei ole teknisesti kovin vaativa homma, mutta silti työssä tulee noudattaa tarkkaavaisuutta sen eri vaiheissa.

“Talvi yllätti autoilijat” -uutinen nähdään joka syksy, ja on sanomattakin selvää että kesärenkailla ajaminen -2 asteella ja +2 asteella on täysin eri kokemus. Talvirenkaat kannattaa siis vaihtaa ajoissa, jotta et joutuisi ajamaan vaarallisella kelillä kesärenkaillasi.

Kerromme tässä artikkelissa miten renkaat saa vaihdettua autoon vaihe-vaiheelta!

Turvalliseen renkaiden vaihtoon tarvitset seuraavat työkalut:

  • tunkki
  • rengasavain/ristikkoavain
  • auton ohjekirja
  • metalliharja
  • hanskat

Arvioi renkaiden ajokunto

Ennen kuin rupeat vaihtamaan autoosi renkaita, kannattaa tarkistaa, ovatko renkaat vielä turvallisessa ajokunnossa. 
Lain mukaisesti renkailla pitäisi olla urasyvyyttä vähintään 1,6mm. Todellisuudessa renkaat pitäisi vaihtaa kun kulutuspintaa on alle 4mm verran, sillä renkaiden vesiliirto-ominaisuudet heikkenevät huomattavasti, ja kuluneilla renkailla on vaarallista ajaa.

Vaihda renkaat näin:

Vaihe 1:

Parkkeeraa autosi tasaiselle, ja mielellään kovalle alustalle ja jätä vaihde ykköselle. Jätä myös käsijarru päälle. Automaattivaihteistolla aseta parkkivaihde päälle.

Vaihe 2:

Tarkista autosi ohjekirjasta kohdasta “renkaiden vaihto” mitkä ovat autosi sopivat nostokohdat tunkille. Kun nostat autosi tunkilla ylös sille tarkoitetusta kohdasta, vältyt vaurioittamasta autosi koria.

Vaihe 3:

Löysää renkaiden pultteja hieman ennen auton ylösnostoa tunkilla, sillä et halua vääntää tiukkoja pultteja ja heiluttaa autoasi edestakaisin sen maatessa tunkin päällä.

Vaihe 4:

Varmista että tunkki on asetettu tukevalle kohdalle, ja nosta autosi vaihdettavan renkaan kohdalta tunkilla. Kun auto on nostettu tunkilla, älä työnnä tai heiluta autoa, äläkä mene auton sisään kaivamaan tavaroita, jottei autosi tipahda tunkilta alas.

Vaihe 5:

Irroita renkaan pultit ristikkoavaimella tai rengasavaimella. Kun olet irroittanut pultit, nosta rengas pois paikoiltaan.

Vaihe 6:

Tarkista irroitetut pultit lian ja hiekan varalta ja putsaa pulttien kierteet. Öljyä pulttien kierteet tarvittaessa. Puhdista navan ympäriltä ylimääräiset ruosteet metalliharjalla (napa on se johon rengas ja vanne tulee kiinni).

Vaihe 7:

Aseta tilalle talvi- tai kesärengas ja työnnä rengas paikoilleen. Kiristä pultit kevyesti paikoilleen, mutta älä kiristä vielä voimalla loppuun asti.

Vaihe 8:

Laske auto maahan hiljalleen tunkilla. Nyt tunkin ei pitäisi enää kannatella autoa.

Vaihe 9:

Kiristä pultit “ristikiristys” -menetelmällä. Eli kiristä vuorotellen aina vastakkaisia pultteja. Ristikiristyksen avulla rengas kiristyy oikein paikalleen.

Vaihe 10:

Toista renkaidenvaihtoprosessi lopuillekin renkaille.

Vaihe 11:

Tarkista renkaiden ilmanpaineet kompressorilla tai pumpulla, jos sellainen löytyy. Jos ei niin aja lähimmälle huoltoasemalle asettamaan renkaisiisi sopivat ilmanpaineet. Nyt auto on valmiina ajoa varten!