Auton huolto on olennainen osa sen hyvää kuntoa ja turvallista ajamista. Siksi on tärkeää, että autosi saa tarpeellisen huollon sopivalla aikataululla ja järkevin kustannuksin. 

Auton huollossa voi säästää rahaa suunnittelemalla huoltoasiat etukäteen. Autosi voidaan esimerkiksi yhdistää samalle huoltokerralle monia erilaisia toimenpiteitä ja niihin liittyviä osia, joita ei muuten vaihdettaisi samanaikaisesti. Tarkista autosi ohjekirjasta, minkoin seuraava huolto tulisi tehdä ja varmista, ettet missaa lakisidonnaisia tarkastus- tai katsastuskertoja. Noudata aina valmistajan antamia ohjeita autosi hoitamiseen. Aina oma taloudellinen tilanne ei kuitenkaan salli vaadittujen huoltokustannusten hoitamista, jolloin ajankohtaiseksi saattaa tulla lainan hakeminen.

Näin löytyvät autolainat parhailla lainaehdoilla

Autolainan hakemiseen on useita eri vaihtoehtoja. Yksi tapa löytää parhaat lainaehdot on vertailla eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjouksia. Vertailu kannattaa tehdä huolellisesti, jotta saat mahdollisimman edullisen autolainan. Tänä päivänä kilpailutuksen voi hoitaa helposti myös netissä. Esimerkiksi Omalaina.fi vertailee lukuisten potentiaalisten luotonmyöntäjien lainatarjoukset maksuttomasti ja helposti hakijan asettamien ehtojen pohjalta.

Lainojen kuluissa voi olla suuriakin eroja eri rahoituslaitosten välillä. Luottojen nimelliskorkoa koskee 20 % korkokatto, mutta sen lisäksi saattaa tulla vielä muita kuluja, kuten avaus- tai lainanhoitomaksuja. Tällöin luoton kokonaiskustannukset voivat nousta melko suuriksi, minkä vuoksi kilpailuttaminen on jokaisen lainan kohdalla järkevää.
 

Auton huollon budjetointi ja säästövinkit

Auton huollon budjetointi voi olla haastavaa, mutta se on mahdollista säästöjen saavuttamiseksi. 

Ensimmäinen askel auton huollon budjetointia varten on tutustua autosi korjaus- ja ylläpitohistoriaan. Tarkista, mitkä osat ovat aiemmin vaihdettu ja milloin ne on vaihdettu. Tiedot auttavat sinua arvioimaan, mikä tarvitsee uudelleenhuoltoa ja mikä ei. 

Toinen tapa säästä rahaa auton huollossa on tehdä itse joitain helppoja toimenpiteitä, kuten öljynvaihdot ja jarrujen tarkastus. Niihin tarvitaan vain perustietoja autojen toiminnasta ja varaosien asentamisesta. Jos et ole varma siitä, miten jokin toimenpide suoritetaan, voit aina pyytää apua ammattilaiselta tai lukea ohjeet verkosta ennen aloittamista. 

Kolmas tapa säästää rahaa auton huollossa on vertailun tekeminen eri mekaanikoiden hintojen välillä. Vertailulla voit löytää  edullisempia palveluita samalla laadulla. Kilpailutus ja budjetointi kulkevatkin monesti käsi kädessä, sillä huollon kokonaiskustannukset kannattaa laskea tarkoin myös ennen sopivan lainan etsimistä. Tällöin haettu lainasumma kattaa varmasti kaikki huollon kulut, muttei kuitenkaan ole niin tarpeettoman suuri, että se johtaa maksuvaikeuksiin tulevaisuudessa.

Yleisimmät auton huoltoon liittyvät kulut

Auton huoltoon liittyvät kulut vaihtelevat auton mallista ja iästä riippuen. Yleisimmät auton huoltoon liittyvät kulut ovat öljynvaihdot, jarrujen tarkastus ja säädöt, renkaiden vaihdot ja tasapainotus sekä moottorin suodattimien puhdistaminen. Lisäksi on myös muita ylläpitokustannuksia, kuten polttoaineen lisäaineiden lisäys, akkujen tarkistus ja uudelleenladattaminen sekä ilmastointilaitteiden huolto. Nämä ovat melko tavanomaisia toimenpiteitä, mutta niiden yhteishinta saattaa nousta joskus yllättävän korkeaksi.

Auton huollon rahoittamiseksi kannattaa suunnitella budjetti ja seurata autosi kulumista. Aina käytössä ei ole riittäviä säästöjä yllättävien huoltotarpeiden maksamiseen, jolloin lainan hakeminen voi tulla ajankohtaiseksi. Jotteivat lainan kulut nouse kohtuuttoman korkeiksi, kannattaa se aina kilpailuttaa ennen lainasopimukseen sitoutumista.