Vedonlyönti on ollut Suomessa suosittua jo kymmenien vuosien ajan. Samaa voi sanoa myös moottoriurheiluun tapahtuvasta vedonlyönnistä. Formula 1:n ja rallikisojen tuloksista on lyöty vetoa tasan niin kauan kuin nämä lajit ylipäätään ovat olleet olemassa. Jo alusta alkaen vedonlyöjät ovat halunneet veikkailla kisojen tuloksia.

Moottoriurheiluun tapahtuvan vedonlyönnin historia on itsessäänkin jo varsin rikas ja mielenkiintoinen. Siispä ei liene liioiteltua sanoa, että sillä on ollut lajien kehityksessä ja kasvussa aidosti merkittävä rooli.

Moottoriurheiluun tapahtuvan vedonlyönnin aikaiset vaiheet

Moottoriurheiluun tapahtuvan vedonlyönnin voidaan jäljittää alkaneen jo 1800-luvun lopulla, kun ensimmäiset autokisat järjestettiin. Vielä noina aikoina vedonlyönnin maailma oli tosin hyvin erilainen kuin mitä nykyään, ja suurin osa asetetuista vedoista asetettiin enemmän tai vähemmän epävirallisesti. Monesti vedonlyönti tapahtui kisoja paikan päällä seuraavien katsojien välillä eikä niinkään minkään suuremman vedonlyöntiä ylläpitävän toimielimen kautta. Lajien kehittymisen ja vakiintumisen myötä näin kuitenkin kävi myös vedonlyönnille ilmiön ympärillä.

Ylipäätään vedonlyönnin suosiota ajaa eteenpäin mahdollisuus päästä lähemmäs ja syvemmälle järjestettyyn viihteeseen. Sivustolle uudetvedonlyöntisivut.com listatut vedonlyöntiapajat tarjoavat aivan omanlaistaan immersiota. Kun asiakas lyö vetoa häntä kiinnostavista kisoista, pääsee hän kuin kokemaan olevansa itsekin osa niitä. Oman suosikkikuskin voittaminen ja shampanjalla läträäminen antavat tällöin lisäpontta myös omille henkilökohtaisille juhlan hetkille.

Yksi ensimmäisistä historiaan ylös kirjatuista vedonlyöntitapahtumista oli vuonna 1902 järjestetty Gordon Bennett Cup -kilpailu Irlannissa. Tämän kisan ympärillä kuhistiin paljon, ja niinpä myös vedonvälittäjät julkaisivat kilpailua varten lukuisia kiinnostavia vedonlyöntikohteita. Näistä ajoista ilmiö on vain kasvanut vuosi vuodelta.

Vedonlyönti F1:een

Ensimmäiset Formula 1 -kisat käytiin vuonna 1950, ja vedonlyönti niiden ympärillä on aina ollut äärimmäisen suosittua. Tämä ei ole mikään ihmekään, kun ajattelee, kuinka paljon rahaa lajissa ylipäätään liikkuu. Toisaalta suuret rahat tuovat toisinaan mukanaan myös kurjia lieveilmiöitä. Myöskään erilaisilta vedonlyöntiin liittyviltä skandaaleilta ei ole vältytty.

Yksi tunnetuimmista skandaaleista sattui vuonna 2008 Singaporen osakilpailussa. Tuolloin Nelson Piquet Jr. kolaroi tahallaan autollaan saadakseen turva-auton radalle. Turva-auton ollessa radalla kuljettajat eivät saa ohittaa toisiaan, ja näinpä Piquet’n tallikaveri Fernando Alonso pääsi ajamaan maaliin voittajana. Myöhemmin monien vaiheiden jälkeen selvisi, että Renaultin talli oli sopinut tilanteen etukäteen, ja tämä johti tallin sulkemiseen ulos kilpailusta.

Vedonlyönti muihin moottoriurheilun lajeihin

Formula 1 -kisat ovat ilman muuta kaikkein suosituimpia moottoriurheilun vedonlyöntikohteita sekä Suomessa että muualla maailmalla. On kuitenkin olemassa myös muita korkean profiilin kilpailuja, joihin lukuisat katsojat ympäri maailman tykkäävät lyödä vetoa. Yksi esimerkki tällaisista lajeista on etenkin Yhdysvalloissa suosittu NASCAR, jossa ajetaan nopeilla ajopeleillä ratoja ympäri.

Moottoripyöräily on niin ikään suosittu laji vedonlyöjien keskuudessa. Mansaarten TT on yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista moottoripyöräkilpailusta, ja se kerää aina puoleensa valtavan määrän suurella rahalla tehtyjä vetoja.

Millaisia kohteita vedonlyönnistä löytyy?

Yksi vedonlyönnin hauskimmista puolista ja ominaisuuksista on sen monimuotoisuus. Kaikkein perinteisimmillään vedonlyönnissä pyritään veikkaamaan sitä, kuka voittaa, mutta myös muunlaisia kohteita löytyy pilvin pimein.

Esimerkiksi jalkapallossa pystyy voittajan lisäksi veikkaamaan maalimääriä, maalintekijöitä, maalien syntyaikoja sekä lukuisia muita asioita. Formula 1 -vedonlyönnissä on vastaavasti myös useita eri kohteita. Näistä olemme keränneet pienoisen listan alle:

  1. Voittava kuljettaja
  2. Voittava talli
  3. Nopein aika-ajotulos
  4. Palkintopallille pääsevät kuljettajat/tallit
  5. Nopein kierrosaika
  6. Voittomarginaali
  7. Turva-autoon liittyvät kohteet
  8. Mestaruuden sarjan voittaja (kuljettaja/talli)

Vaihtoehtoja toisin sanottuna piisaa vaikka millä mitalla. Vaikka siis voittaja voisi tuntua ennen kisaa ilmiselvältä, on saatavilla taatusti muita vähemmänkin selviä kohteita.

Kenties erityisen hyviä ja kustannustehokkaita kohteita ovat erilaiset koko kauteen liittyvät vedot. Näiden myötä vedonlyöjän ei tarvitse välttämättä lyödä vetoa erikseen jokaiseen osakilpailuun voidakseen jännittää kisojen tuloksia. Yksikin veto voi kattaa koko kauden ja tarjota näin ollen jännitystä pitkälle ajalle.

Moottoriurheiluvedonlyönnin tulevaisuus

Teknologiset innovaatiot johtavat aika lailla jokaista vedonlyönnin osa-aluetta ja alalajia eteenpäin. Kaikkein eniten nämä asiat vaikuttavat kuitenkin moottoriurheiluun, sillä koko ajan kehitetään entistä tehokkaampia menopelejä ja tekniikoita. Netissä toimivat vedonlyöntialustat sekä mobiilivedonlyönti ovat entisestään lisänneet moottoriurheiluun tapahtuvan vedonlyönnin määrää ja markkinaa.

Jatkossa myös virtuaalinen ja muokattu todellisuus saattavat vaikuttaa siihen, millä tavoin pääsemme nauttimaan moottoriurheilun mukanaan tuomasta vauhdin hurmasta ja jännityksestä. Myös nämä vaihtoehtoiset seurantatavat voivat tulevaisuudessa tuoda mukanaan uusia kiinnostavia vedonlyöntitapoja ja -markkinoita.

Koskaan ei voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Siitä voimme kuitenkin olla varmoja, että vedonlyönnillä tulee aina olemaan tärkeä rooli autourheilun kiehtovassa maailmassa!