Oma auto ja erityisesti uusi auto, on todella kallis. Sen arvo lisäksi laskee hyvin nopeasti. Ja siihen liittyy monia juoksevia kuluja. Tietysti voi harkita sähköauton hankkimista, mutta niiden hankintahinta toistaiseksi, on vielä kovin korkea. Nyrkkisääntö on, mitä kalliimpi auto on, sitä enemmän se vaatii juoksevia kuluja.

Auton taloudellinen käyttö on siten aina se kaikkein paras säästökeino. Toinen keino, on auton vaihto halvempaan vaihtoehtoon. Halvemman auton käyttökulut ovat normaalisti alemmat. Auto on kuitenkin monelle tarpeellinen kulkuväline töihin, opiskeluihin tai harrastuksiin ja siten autonosto on perusteltua kustannuksista huolimatta.

Auton omistamiseen liittyy säännöllisiä kuluja vuosittain

Jokainen auto pitää katsastaa tietyin väliajoin. Katsastushinnat vaihtelevat nykyään jo melko paljon ja siten, katsastus kannattaa aina kilpailuttaa. Monessa katsastuspaikassa etukäteen netissä maksamalla voi saada huomattavasti halvemman hinnan kuin paikan päällä ja ruuhka-aikaan katsastamalla.  Jotta katsastus menee läpi, pitää auton olla monilta osin kunnossa. Auton kunnossapitoon liittyy tiiviisti auton säännöllinen huolto. Määräaikaishuollot ja vuosihuollot takaavat sen, että auto pysyy kunnossa.

Määräaikaishuoltojen hinnat kannattaa myös kilpailuttaa, sillä niissä on isoja eroja. Aina kannattaa miettiä tarvitseeko auto huoltaa todellakin merkkipaikassa vai riittääkö siihen pienempi autohuoltoliike, joka voi myös olla täysin kotimainen. Kun huollot hoidetaan ajallaan, pysyvät auton pakolliset kunnossapitokustannukset mahdollisimman pieninä. Ja samalla huolehditaan, että katsastuksessa kaikki on kunnossa. Korjausta vaativa asia on autojen rikkoutuminen jostakin syystä. Monilla automerkeillä on omia merkkivikoja, jotka ilmaantuvat autoon muutaman vuoden kuluessa tai joskus jopa uusiin autoihin.

Niiden korjaaminen on useimmiten perushuoltoa paljon kalliimpaa ja siksi sekin kannattaa kilpailuttaa. Renkaiden vaihto ja niiden säilytys ovat asioita, joista saa hyviä säästöjä kilpailuttamalla. Vaihtotoimenpide täytyy tehdä kaksi kertaa vuodessa Suomen olosuhteissa.  Jos itse osaa ja pystyy vaihtamaan renkaat, se on aina halvin vaihtoehto.

Bensan ja dieselin kulutukseen voi vaikuttaa

Liikenteessä maltti on edullista. Jos ajat rauhallisesti ilman kovia kiihdytyksiä ja nopeita liikkeellelähtöjä, bensaa tai dieseliä säästyy ja ajo on taloudellista. Dieselautolla ajo tulee huomattavasti bensa-autoa kalliimmaksi. Dieselvero ja sen verran korkea, että pitäisi ajaa todella suuria kilometrimääriä, jotta dieselillä ajaminen tulisi bensaa halvemmaksi. Tällä hetkellä tosin, sekä polttoaineen että dieselin hinnat ovat niin korkealla, että mikä tahansa kulutus on todella kallista.

Talvisin voi säästää, kun lämmittää auton ennen sen käynnistämistä. Kylmäkäynnistys ei tee hyvää autolle. Tässä säästyy sekä polttoainetta, että auton varsinaista kuntoa. Kun autolla ajetaan, se likaantuu. Muutenkin, autoa on hyvä pestä tarpeeksi usein, jotta bensan ja dieselin tahrat ja muu lika ei pääse pinttymään.

Huoltamoiden autopesuilla voi olla todella hyviä tarjouksia. Jotkin huoltamot myyvät edullisempia autonpesuja myöhemmin illalla, kun on hiljaisempaa. Kannattaa kuitenkin miettiä, kuinka usein autonpesuun on tarvetta.

Auton hankintaan kannattaa panostaa

Suurin osa ihmisistä on valmis ottamaan autolainaa tai autorahoitusta auton hankintaa varten. Mistä löytyy halvin autolaina mietityttää silloin. Autorahoituksen vertailuun kannattaakin käyttää tarpeeksi aikaa.  

Lisäksi kannattaa selvittää, mitä kaikkia kuluja autolainoihin liittyy. Auton pakolliset vakuutukset tulevat yleensä osana autorahoitusta maksettua, mutta mikäli ei, ne pitää itse huolehtia. Autovero tulee aina maksettavaksi autorahoituksen saaneelle henkilölle, vaikka auton omistus siirtyykin hänelle vasta, kun koko rahoitusosuus on maksettu takaisin. Auton hankintaa varten, kannattaa autoa käydä koeajamassa ja varmistaa, että se vastaa odotuksia. Auton hankinta ja rahoitus on osa jokaisen omaa budjettia pitkällä tähtäimellä. Laskelmat lyhennyksistä, kuluista ja koroista pitää tehdä tarkkaan ja huolehtia kuukausittaisista maksuista ajallaan ja sisällyttää budjettiin.