Jos olet kuten useimmat kuljettajat, tiedät todennäköisesti, mitä luistonesto tarkoittaa, mutta et ehkä tiedä, miten se toimii. Vetoluistonesto on järjestelmä, joka auttaa estämään autosi pyörähtämisen liukkailla teillä. Se tekee tämän ohjaamalla renkaisiin kohdistuvan tehon määrää. Tässä blogikirjoituksessa keskustelemme siitä, mikä on luistonestojärjestelmä ja miten se toimii!

Miten luistonestojärjestelmä toimii?

Luistonestojärjestelmä on suunniteltu auttamaan autoa säilyttämään pito liukkailla teillä. Se tekee tämän ohjaamalla pyöriin lähetettävän voiman määrää. Järjestelmä käyttää antureita, jotka seuraavat pyörien nopeutta ja sitä, kuinka paljon pitoa niillä on. Jos se havaitsee, että jokin pyörä alkaa luistaa, se vähentää tehoa renkailta pois automaattisesti. Tämä estää autoa pyörimästä hallitsemattomasti.

Käytännössä tämän huomaa kun ajat liukkaalla tiellä ja yrität kiihdyttää. Luistonestojärjestelmä havaitsee, että renkaat sutivat, jolloin järjestelmä ottaa tehoa pois. Etenkin talvisella kelillä luistonestojärjestelmän toimivuus on erittäin tärkeää ajoturvallisuuden kannalta.

Milloin luistonesto kannattaa kytkeä pois päältä?

Normaalissa tieajossa luistonestoa ei kannata kytkeä pois päältä.Tämä voi kuitenkin joskus olla tarpeen. Jos esimerkiksi ajat pehmeällä pinnalla, kuten hiekalla tai soralla voi olla hyödyllistä kytkeä järjestelmä pois päältä. Tällöin pyörät voivat pyöriä ilman, että luistonestojärjestelmä rajoittaa niitä.

Toisinaan autosi saattaa myös juuttua lumipenkkaan kiinni ja luistonestojärjestelmän vuoksi renkaille ei välity riittävästi voimaa saadakseen auton pois penkasta. Tällöin luistojärjestelmän poiskytkentä, tai dynaamisen luistoneston (DSC) valitseminen voi auttaa renkaita toimimaan riittävällä voimalla, jotta onnistuisit pääsemään pois penkasta.

Mistä tiedän onko autossani luistonestojärjestelmä?

Luistonestojärjestelmiä lähes kaikissa nykyautoissa. Järjestelmä yhdistetään usein muihin turvallisuusominaisuuksiin, kuten lukkiutumattomiin jarruihin ja ajonvakautusjärjestelmään.

Luistonestojärjestelmän tunnukset automerkeittäin:

  • ASC/DSC: BMW
  • ASP (Anti Spin Program): Toyota
  • ASR (Antriebs Schlupf Regelung, Acceleration Slip Regulator, Anti Slip Regulator): Fiat SpA, Mercedes-Benz, Peugeot, Renault, Volkswagen
  • ATC (Active Traction Control): Mitsubishi
  • PTM (Porsche traction management) Porsche
  • STC (Stability and Traction Control): Volvo
  • TC (Traction Control): Opel
  • TCS (Traction Control System): Chrysler, Ford, Lexus, Mazda, Saab, Seat, Nissan, Kia
  • TRACS (Traction Control System): Volvo