Ostettaessa käytettyä autoa, monet kuluttajat valitsevat liikkeen sen luotettavuuden ja turvallisuuden vuoksi. Tämä opas on kirjoitettu, jotta voisit tehdä fiksumpia päätöksiä ostaessasi käytettyä autoa liikkeestä. Lue opas perusteellisesti, etenkin jos olet ostamassa ensimmäistä autoa liikkeestä. Auton ostamiseen liittyy monia huomioon otettavia näkökulmia, joita ei välttämättä kokeneempikaan autonomistaja aina muista autokauppaa tehdessä.

Siksi valmistautuminen etukäteen voi säästää sinut katastrofaalisilta kaupoilta.

Auton hankintaan valmistautuminen

Ensimmäinen askel on määrittää budjetti, jotta voit rajata valintasi sopiviin vaihtoehtoihin. Samalla tunnista autolle asettamasi tarpeet ja mieltymykset. Tutki myös luotettavia autoliikkeitä alueellasi, jotka ovat tunnettuja laadukkaista käytetyistä autoistaan.

Yksi helppo tapa löytää tietoa liikkeen luotettavuudesta on käyttää Googlea. Googlaa autoliikkeen nimellä ja tutki My Business -profiilin arvostelut. Heikko arvostelujen keskiarvo voi kieliä epäluotettavasta kaupankäynnistä. Myös toistuvat foorumipostaukset autofoorumeilla ja Suomi24-sivustolla voivat olla hyvä syy kääntää katse seuraavaan liikkeeseen, etenkin jos kyse on pienemmästä liikkeestä ja huonoja kokemuksia löytyy netistä runsaammin.

Auton asianmukainen tarkastus ennen ostamista

Yksi tärkeimmistä vaiheista käytetyn auton ostamisessa jälleenmyyjältä on perusteellinen tarkastus. Asianmukainen tarkastus varmistaa, että saat luotettavan ja hyvin huolletun ajoneuvon.

Ulkotarkastus

Aloita tarkastamalla auton ulkokuori mahdollisten vaurioiden tai epäsäännöllisyyksien varalta. Etsi ruostepisteitä, kolhuja, naarmuja ja merkkejä aiemmista onnettomuuksista. Tarkista, ovatko kaikki paneelit kohdistettu oikein, koska kohdistusvirhe voi olla merkki aiemmista törmäyskorjauksista. Lisäksi tarkasta renkaiden kuluminen; renkaiden epätasainen kuluminen saattaa viitata ongelmiin alustan osissa.

Sisätarkastus

Siirry sisätiloihin ja tarkasta huolellisesti verhoilun, kojelaudan ja säätimien kunto. Tarkista, onko outoja hajuja, koska ne voivat viitata ongelmiin auton ilmanvaihdossa tai mahdollisista vesivahingoista. Varmista, että kaikki ominaisuudet ja lisävarusteet, kuten ilmastointi, infotainment-järjestelmä ja sähköikkunat, ovat hyvässä toimintakunnossa.

Konepellin alla

Nosta konepelti ja tarkasta moottoritila. Etsi merkkejä vuodoista, kuten öljy- tai jäähdytysnestetahroja. Tarkista moottorin hihnat ja letkut halkeamien tai liiallisen kulumisen varalta. Tarkista lisäksi nestetasot, mukaan lukien öljy, jäähdytysneste ja jarruneste. Mikäli jäähdytysnestesäiliöstä löytyy öljyä tai se on sotkuista, kyseessä on ”kansivikainen” yksilö, eli kallis kannentiivisteen remontti edessä.

Huoltokirja

Huoltokirja on yksi tärkeimmistä auton kunnon mittareista. Tarkista että huollot on tehty valmistajan ohjeiden mukaisesti ajallaan. Kiinnittäisin myös huomiota missä huollot on tehty, vaikka merkkihuollotkaan eivät aina ole se paras paikka huoltaa autoa niin epäselvät leimat jostain pajoista, joista ei löydy netistä mitään tietoa voivat olla syy harkita kyseisen auton ostamista hieman tarkemmin.

Perushuoltojen lisäksi huomioi myös:

  • Jakohihnan tai -ketjun vaihtoväli ja huoltohistoria
  • Automaattivaihteiston öljynvaihtoväli ja historia
  • Tyyppiviat, onko niiden esiintymisestä tietoa tai onko niitä korjattu?
  • Muut automallille ja kilometreille oleelliset huollot

Auton historiatiedot

Auton historian selvittäminen on elintärkeää. Hanki kattava raportti Trafin sivuilta, joka kertoo ajoneuvon aiemmista onnettomuuksista, omistajista, huoltokirjan ja mahdollisista korjaustöistä. Tämä auttaa välttämään piilevät ongelmat. Historiatiedoista voi myös käydä ilmi, mikäli auton matkamittaria on jossain vaiheessa manipuloitu.

Koeajo

Lämmitä auton moottori kunnolla

Anna auton lämmetä muutama minuutti ennen koeajon aloittamista, pakkasella hieman pidempään. Tämä auttaa varmistamaan, että saat tarkan käsityksen siitä, kuinka moottori toimii, kun se on käyttölämpötilassaan. Tarkkaile tyhjäkäynnillä kierroslukumittarin vakautta, sen tulisi pysyä tasaisena tyhjäkäynnin ajan. Kuuntele samalla koneen käyntiääntä, onko se tasainen vai ei.

Ajaminen erilaisissa olosuhteissa

Koeajon aikana yritä ajaa autoa erilaisissa olosuhteissa. Aja pätkää kaupunkiteillä, moottoriteillä ja mutkaisilla teillä, jos mahdollista. Näin voit kokea kuinka auto selviää erilaisissa maastoissa ja ajotilanteissa. Kovemmilla nopeuksilla autossa voi ilmetä ongelmia esimerkiksi ohjauksessa tai moottorin tehossa, joita ei kaupungissa huomaa.

Kiihdytys ja jarrutus

Testaa auton kiihtyvyyttä ja jarrutustehoa. Kiihdytä tasaisesti ja tarkista epäröivien tai epätavallisten moottorin äänien varalta. Testaa jarrut eri nopeuksilla varmistaaksesi, että ne reagoivat eivätkä aiheuta tärinää tai vedä autoa sivulle jarruttaessa.

Ohjaus ja käsittely

Arvioi auton ohjausvastetta ja käsittelyä. Ohjauksen tulee olla tasaista ja tarkkaa, jolloin auto pysyy radalla ajautumatta sivuun. Tarkista, onko ohjauspyörässä tärinää, koska se saattaa viitata alustan ongelmiin. Auton tulisi tasaisella tiellä pysyä suorassa, joten kokeile lähteekö auto vetelemään sivulle kun kevennät otetta ratista.

Jousitus ja alusta

Kiinnitä huomiota auton alustan osien toimintaan. Aja kuoppien ja epätasaisten teiden yli nähdäksesi kuinka hyvin auto vaimentaa iskuja. Selkeät kolisevat äänet töyssyjen ja kuoppien kohdalla voivat kieliä parhaat päivänsä nähneistä iskunvaimentimista.

Auton moottorin käyntiääni

Kuuntele epätavallisia ääniä tai tärinää/värinää ajon aikana. Avaa konepelti ja kuuntele moottorin käyntiääntä. Käyntiäänen tulisi olla tasainen. Kiinnitä huomiota ylimääräisiin ääniin. Kaasuta moottoria vapaalla vaihteella, ja tarkista ilmeneekö kierrosten noustessa jotain epämääräisiä sivuääniä.

Hinnan tinkaaminen ja kaupanteko

Käytetyn auton hinnasta neuvotteleminen on yleinen käytäntö, ja oikealla lähestymistavalla voit mahdollisesti säästää rahaa ostoksestasi. Ole valmis neuvottelemaan auton hinnasta. Tutki markkinahintoja ja varmista, että tiedät auton oikean arvon.

Tee taustatutkimusta

Ennen kuin aloitat neuvottelut, selvitä sinua kiinnostavan automallin markkina-arvo. Käytä verkkotyökaluja ja -resursseja saadaksesi selville vastaavien ajoneuvojen keskihinnan. Näiden tietojen avulla sinulla on paremmat mahdollisuudet neuvotella reilu hinta.

Pysy rauhallisena ja luottavaisena

Lähesty neuvottelua rauhallisesti ja itsevarmasti. Vältä osoittamasta liiallista innokkuutta ostaa auto, koska se voi heikentää asemaasi ja saada sinut näyttämään varmalta ostajalta. Ole kärsivällinen ja pidä kiinni budjetistasi koko neuvotteluprosessin ajan.

Osoita puutteet

Osoita neuvottelun aikana kaikki tarkastuksen tai koeajon aikana löytämäsi puutteet tai ongelmat. Käytä näitä havaintoja apuna neuvotellaksesi alhaisemmasta hinnasta, varsinkin jos on pieniä kosmeettisia tai mekaanisia ongelmia, jotka kaipaavat korjausta.

Hinnan tarjoaminen

Yleinen käytäntö kauppaneuvotteluissa on että älä koskaan tarjoa omaa hintaa ensiksi. Pyydä tarjousta ensin myyjältä, sillä parhaimmassa tapauksessa myyjä saattaa antaa paremman alennuksen autosta, mitä olisit itse pyytänyt. Voit vastata myyjän tarjoukseen omalla näkemykselläsi.

Harkitse muita etuja

Jos jälleenmyyjä on tiukka hinnan suhteen, tutustu muihin etuihin, jotka voivat lisätä ostoksesi arvoa. Kysy ilmaisista huoltopalveluista, laajennetuista takuista tai muista lisävarusteista, jotka voivat sisältyä sopimukseen. Myös edukkaat rahoitustarjoukset voivat olla fiksu syy valita kyseinen auto.

Ole valmis kävelemään pois

Jos jälleenmyyjä ei ole halukas täyttämään haluamasi hinta tai ehtoja, ole valmis kävelemään pois. Jos osoitat halukkuutesi lähteä, se saattaa kannustaa jälleenmyyjää harkitsemaan tarjoustaan ​​uudelleen ja mahdollisesti palaamaan paremmalla tarjouksella.

Takuu ja tuki

Kysy liikkeestä takuusta ja ylimääräisistä palveluista. Hyvä autoliike tarjoaa takuun, joka antaa sinulle mielenrauhan tulevaisuutta varten. Selvitä myös, mitä muita palveluja liike tarjoaa oston jälkeen.

Rahoitusvaihtoehdot

Tutustu erilaisiin lainavaihtoehtoihin ja vertaile eri lainanantajien, kuten pankkien ja luottoyhtiöiden, tarjoamia korkoja ja ehtoja. Jälleenmyyjillä on yleensä tarjolla rahoitusvaihtoehtoja, mutta on tärkeää tietää vallitsevat markkinakorot parhaan tarjouksen löytämiseksi.

Tarkkaile lainan lisäkuluja

Kun viimeistelet lainaa, ole varovainen lisäkulujen tai tarpeettomien lisäosien suhteen, joita jälleenmyyjä saattaa yrittää sisällyttää rahoitukseen. Nämä lisäosat voivat nostaa lainan kokonaiskustannuksia, joten tarkista lainaehdot huolellisesti ja vältä hyväksymästä mitään, mitä et tarvitse. Keskity todelliseen vuosikorkoon ja kuukausimaksuerään.

Lue hieno teksti

Lue ja ymmärrä lainasopimus huolellisesti ennen allekirjoittamista. Kiinnitä huomiota korkoon, laina-aikaan, kuukausimaksuihin ja mahdollisiin lisäkuluihin. Pyydä selvennystä sellaisiin termeihin, jotka ovat mielestäsi hämmentäviä tai epäselviä.

Harkitse kokonaiskustannuksia

Keskittyessäsi kuukausimaksuihin, älä unohda lainan kokonaiskustannuksia sen keston aikana. Pidempi laina-aika saattaa pienentää kuukausittaisia ​​maksuja, mutta se voi johtaa korkeampiin kokonaiskorkokuluihin. Pyri löytämään tasapaino hallittavan kuukausierän ja kohtuullisten kokonaiskustannusten välillä.

Neuvottele korko

Aivan kuten neuvoteltaessa auton hinnasta, voit neuvotella myös lainan korosta. Jos sinulla on hyvä luottoluokitus tai ennakkohyväksytty rahoitus toiselta laitokselta, saatat olla paremmassa asemassa neuvottelemaan alhaisemmasta korosta jälleenmyyjän kanssa. Lähes aina olen itse kaupankäynnillä saanut parempaa tarjousta rahoituksesta, kun olen sitä osannut tingata.

Kauppasopimuksen allekirjoittaminen

Ennen kaupan viimeistelyä, tarkista kaikki asiakirjat huolellisesti. Varmista, että ymmärrät ja hyväksyt kaikki ehdot. Kun olet tyytyväinen, voit allekirjoittaa kauppasopimuksen.

Yhteenveto

Käytetyn auton ostaminen liikkeestä voi olla järkevä valinta monille autoilijoille. Huolellinen tutkimus ja valmistautuminen ovat avainasemassa onnistuneelle ostokselle. Luotettava autoliike tarjoaa laadukkaita autoja ja huippupalvelua, joka antaa sinulle mielenrauhan ostopäätöksen jälkeen. Seuraa näitä vinkkejä, ja pian löydät täydellisen käytetyn auton, joka sopii tarpeisiisi ja budjettiisi.

UKK

Onko käytetyn auton ostaminen liikkeestä turvallista?

Kyllä, kun valitset luotettavan autoliikkeen, se voi olla turvallinen vaihtoehto.

Voinko neuvotella käytetyn auton hinnasta?

Kyllä, useimmissa tapauksissa hintaa voi neuvotella. Hintaa kannattaa aina kokeilla tingata, sillä siinä et menetä mitään!

Mitä etuja on ostaa käytetty auto liikkeestä?

Liikkeet tarjoavat yleensä pidennettyä takuuta autolle ja sen osille ja muita palveluja, jotka lisäävät ostajan luottamusta.

Kuinka kauan käytetyn auton takuu kestää

Takuu voi vaihdella liikkeittäin, mutta yleensä se kestää useita kuukausia tai vuosia, riippuen myös auton iästä ja mallista.

Onko koeajo välttämätön vaihe ennen ostopäätöstä?

Mikäli mahdollista, auto kannattaisi aina koeajaa sen kunnon varmistamiseksi.