Kallistuneet polttoaineiden hinnat sekä ympäristötekijät ovat kasvattaneet hybridiautojen suosiota suuresti lähivuosina. Ei ihmekään, sillä pidemmällä tähtäimellä ne ovat ekologisuutensa lisäksi todella kustannustehokas vaihtoehto kalliin bensan sijasta. Ne ovat myös hiljaisia sekä yleensä miellyttäviä ajomukavuuksiltaan.

Hybridiautojen määrä nousukiidossa

Tilastoja tarkastellessa on selvää, että hybridiautot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti halki viime vuosien. Määrä on yli kaksinkertaistunut verrattaessa vuotta 2020 ja kesäkuuta vuonna 2022.

Tällä hetkellä lähes jokaiselta autonvalmistajalta löytyy vähintään yksi hybridimalli autovalikoimastaan. Tätä pidetäänkin eräänlaisena siirtymävaiheena täyssähköisiä autoja kohti mentäessä.

Hybridiautoja on eri tasoisia ja sähkömoottorin taso kannattaakin miettiä sen perusteella, millaisia ajomatkoja omassa taloudessa ajetaan. Jos auto on täysin kaupunkiajoon tarkoitettu, voi kaikki matkat pärjätä täysin sähkön varassa. Toisaalta jos autolla ajetaan monia satoja kilometrejä kerralla, voi latauspaikan löytäminen matkan varrella olla vielä haasteellista, ennen kuin latausasemia saadaan tiheästi halki Suomen.

Moni valitsee autolainan

Olisi mahtavaa, jos jo ensimmäinen auto olisi se nuoruuden unelma-auto, josta on aina haaveillut. Niin ei kuitenkaan yleensä ole, ja moni tyytyykin halvempaan vaihtoehtoon.

On helppo tinkiä esimerkiksi lisävarusteista. Tällöin ajomukavuus ei ainakaan kasva, mutta hintalappu pysyy luonnollisesti pienempänä.

Autolainan ottaminen Suomessa onkin todella yleistä. Danske Bankin vuonna 2017 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisista noin 50% harkitsi autolainan ottoa auton rahoittamista varten sen hankintaa suunnitellessaan.

Vertaile autolainoja keskenään

Kuten kaikissa eri lainoissa, myös autolainojen välillä on mielettömästi eroja. Lainapäätös kannattaa tehdä niin, että kiinnittää huomiota autolainan todelliseen vuosikorkoon. Pankkilainojen pyörityksessä kaikki pienet eri kulut voivat hämätä, mutta kokonaisuus ratkaisee lainan kokonaissummaan.

Lainojen vertailupalvelut ovat kehittyneet huimasti viime vuosina ja suurin osa kilpailuttaakin autolainansakin netissä, koska se on helppoa ja nopeaa. Vertailupaikkoja on erikseen myös nimenomaan autolainoille, jolloin vertailun kohteena ovat lähes kaikki pankit ja niiden tarjoamansa tarjoukset.

Yleensä edullisin autolaina ei löydy vain yhdestä paikasta, vaan se vaihtelee paljon siitä riippuen, kuinka paljon lainaa lainan anoaja tarvitsee. Lisäksi kokonaissummaan vaikuttavat anoajan tulotaso ja välillä huomioidaan myös mahdolliset lainavakuudet lainan summasta ja kokonaistilanteesta riippuen. 

Uusi vai käytetty auto

Jotkut liputtavat yksinomaan uusien autojen puolesta, sillä niissä on hyvät vakuutukset sen jälkeen, kun auton ostaa. Ja onhan se oma tunnelmansa istua uudenkarhean auton kyytiin.

Kannattaa kuitenkin muistaa autolainaa ottaessa, että riskinä on, että auton arvo saattaa tippua nopeammin, mitä lainaa saa lyhennettyä. Siinä tapauksessa siis jälleenmyyntiarvo voi tippua roimastikin, jolloin velan määrä myös samalla kasvaa.

Käytetty autokaan ei kuitenkaan ole aina varmin vaihtoehto pitkällä tähtäimellä. Pisimmillään upouusien autojen takuut voivat olla jopa seitsemän vuotta pitkiä. Uusissa autoissa myös kulutus on useasti pienempää niiden modernimman teknologian ja kehittyneiden akkujen ansioista.

Harkitse tarkkaan, mutta älä liian

Me suomalaiset olemme melko varovaisia lainojen suhteen. Joudumme monesti ottamaan opintolainaa, asuntolainaa ja autolainan ottamiselle saattavat jotkut jopa naureskella.

Joskus autolainan ottajaan pidetään vähä-älyisenä tai köyhänä, vaikka tilanne voi olla useinkin päinvastainen. Sijoittajat ja yrittäjät käyttävät lainoja moniin eri tarkoituksiin sen vuoksi, että se on usein fiksua. 

Rahoituksien avulla pyritään pitämään rahaa kiinni tuottavissa asioissa. Moni pitää autossa rahan kiinni pitämisen liian suurena riskinä, sillä ovathan autot jossakin määrin tikittäviä aikapommeja. Kun uuden auton kaartaa pois autoliikkeen pihasta, vähenee sen arvo jo ensimmäisen kuukauden aikana jopa kolme prosenttia.

Kannattaakin siis harkita sitä, millaisen auton haluaa eli millaisesta autosta on valmis maksamaan ja mitä ominaisuuksia siltä kaipaa. Rahoituksen kanssa voi olla huolettomampi, sillä se on usein järkevä vaihtoehto.