Auton vuokraus Kreeta kokemuksia

Karus​ta luonnosta, turkoosinsinisistä vesistä, ​vanhoista kylistä ja maukkaasta paikallisesta ruoasta tunnettu Kreeta on yksi suomalaisten suosikkikohteista. Kreetaa ei pidetä pyhänä maana syyttä. Kreetan villi kauneus on piilossa saaren ​vähemmän tunnetulla puoliskolla – hiljaisempi puoli saaresta tulisikin olla ehdottomasti tutkimusmatkasi kohteena. Mikäpä parempi tapa nähdä saaren sykähdyttäviä nähtävyyksiä ja ajan unohtamia pikkukyliä kuin vuokrata auto ja lähteä tien päälle? ​Lue artikkeli ja ​kokemuksia auton vuokraamisesta Kreetalla.

Tästä oppaasta löydät ​muun muassa vinkit auton vuokraamiseen, autolla ajamiseen, liikenteeseen ja parhaisiin kohteisiin Kreetalla.


Parhaat nähtävyydet ​ovat automatkan päässä

Saaren koon, luonnon nähtävyyksien​, rantojen lukemattoman määrän ja tietysti nähtävyydet huomioon ottaen, auton vuokraaminen Kreetalla on enemmän kuin suositeltavaa.

Sisämaan vuoristokylillä poikkeaminen vie sinut historialliselle matkalle ihmeelliseen, ajattomaan ja menneeseen maailmaan. Eteläpuoliskon rauhalliset kylät ja luonnonkauniit rannat ovat vapaita turistihotellien ja ostoskeskusten aiheuttamasta kaaoksesta. Tämä puoli Kreetasta tarjoaa sielulle todellista ruokaa.

Myös suurimmissa kaupungeissa pysyessäsi kannattaa vuokrata auto edes päiväksi, jotta pääsee tutkimaan kaupunkien ympäriltä löytyviä saaren helmiä. Julkisella liikenteellä ei juurikaan pääse käsiksi saaren tarjoamiin nähtävyyksiin, joten auton vuokraaminen on suotavaa mikäli haluat tehdä muutakin kuin maata rannalla.

​Henkeä salpaavia kyliä

​Muutamia ehdottomasti pysähtymisen arvoisia kyliä mainitakseni:

Spili – ​Jos olet sattumoisin matkalla paremmin tunnettuun Rethym​​​noon, suosittelemme pysähtymistä – edes kahvin ajaksi – kuvankauniiseen Spilin kylään. Kylän sydämeen johtavat mukulakivillä päällystetyt tiet ja viereisten peltojen vapaana laiduntava karja vie sinut ajassa taaksepäin. Kylässä on kaunis vanha luostari, jossa kannattaa käydä visiitillä. Spili on myös täynnä pieniä paikallisten pitämiä puoteja, pullollaan kylän tuotteita, herkkuja, kuivattuja paikallisia mausteita ja muita aarteita. Viimeisimpänä, ei kannata jättää välistä kylän keskellä sijaitsevaa luonnonlähdettä – jonka sanotaan olevan kylän asukkien nuoruuden salaisuus.

Platanes – ​​Kreetan kolmanneksi suurimman kaupungin Rethymnon itäpuolella oleva Platanes tarjoaa kauniin rannan, luksushotelleineen. Huomattavasti Rethymnonin kaupunkia hiljaisempi, mutta lyhen matkan päässä kaupungista sijaitseva kylä onkin hyvä vaihtoehto helposti saavutettavaa rauhallista rantakylää kaipaavalle. Platanesin ​vesistöstä bongaat myös paikan kuuluisia merikilpikonnia. Kesäisin ne nousevat ylös rannalle rakentamaan pesiä ja munimaan, jolloin niitä on helppo havaita. Platanesissa on myös laaja valikoima baareja, pubeja, tavernoita, kahviloita ja ravintoloita, jotka tarjoavat saaren paikallisia antimia.

Anogia – ​​​​Psiloritis-vuoren juurella sijaitseva Anogia on lähellä Ideonin luolaa, jossa Kreikkalaisen mytologian mukaan Zeus vietti nuoruutensa. Sotaisan historian kärsinyt Anogia tarjoaa matkailijoille huikeita maisemia, joissa katse kyllä lepää pidempäänkin. Tuhatvuotinen kylä on täynnä viihtyviä pikkukahviloita. Agios Gergioksen aukiolla voit istuskella vanhojen puiden varjossa, jotka lienevät yhtä iäkkäitä kuin kylä itsekin. Kylän ravintoloista on saatavilla mainioita paikallisia ruokia. Anogiassa vanhan tunnelman ja arkkitehtuurin lisäksi myös loistavia museoita, mikäli sinua kiinnostaa katsaus Kreetalaiseen historiaan ja ​kansantaiteen.

​Nähtävyyksien ja sykähdyttävien kylien listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta nämä ovat mielestäni ehdottomasti käymisen tai jopa yöpymisen arvoisia paikkoja.

Ajaminen Kreetalla

Ensimmäisenä päivänä Kreetalla, ajoimme lentokentältä tunnettuun vuoristokylään Sipiliin. Matka oli suomalaiselle kuskille hieman värikkäämpi. Matkalla oli ajoittain kapeita vuoristoteitä, joita ajaessa kannattaa noudattaa erityistä tarkkaavuutta. Rannikkotiet ovat tottumattomalle kuskille miellyttävämpiä ajaa, mutta älä pelkää tutkiskella sisämaan kauneutta vuoristoteiden vuoksi. Vuoristoteiden varrella on huikeita näkymiä, joiden varrelle on kiva pysähtyä pitämään taukoja ja ihailemaan Kre​etalaista luonnonmaisemaa. Kunhan ajat omaan tahtiin niin pääset perille turvallisesti.

​Huomioi että paikalliset tuntevat tiet ja ajavat kohtuu lujaa vauhtia. Turistina ollessasi varaudu paikallisten vauhdikkaampaan menoon ja päästä heidät ohi ajamalla lähempänä tien piennarta – siis jos itse köröttelet hiljempaa vauhtia. Usein takana oleva väläyttää valoja ilmoittaaksesi halustaan ohittaa sinut. Suoralla kaistaleella siirry ajamaan tien reunaan niin pidät muutkin tien käyttäjät tyytyväisinä.

​Etenkin jos vuokraat autoa useammiksi päiviksi, tai viikoiksi, totut kyllä paikalliseen liikennekulttuuriin ja ajaminen luonnistuu varmasti myös vähemmän kokeneilta kuskeilta!

​Teiden kunto

​Tiet ovat ​rannikkoalueella kohtuullisen hyvässä kunnossa​. Vuoristoteiden ja hiljaisempien maanteiden hoitaminen ei ole kovin säännöllistä ja ovatkin usein välttävässä kunnossa. ​Monet nähtävyydet saattavat olla pidemmänkin ajomatkan päässä, tällöin kannattaa varautua monttuisiin ja pinnoittamattomiin teihin. ​Tosin huonokuntoisillakin tienpätkillä kelpaa ajella, kunhan muistat hiljentää vauhtia tien mukaisesti. 

Erityistä varovaisuutta on syytä noudattaa mutkaisilla teillä. Kreetalla tien kallistusta ei ole aina suunniteltu parhaalla tavalla, joten mutkat kannattaa ajaa todella rauhallisesti.

Talviaikaan sademäärät Kreetalla ovat huomattavasti suurempia, joten yleisesti ottaen päällystämättömät tiet ovat talvisin huonossa kunnossa. Kesällä sateita ei juurikaan ole.

​Useimmat tiekartat ovat vanhentuneita ja päällystämättömäksi merkityt tieosuudet saattavat olla nykyisin asfalttipintaisia. Paras tapa tietää teiden kunnosta on kysyä saaren asukeilta, esimerkiksi apteekin tai marketin työntekijältä. Huomioi toki että paikallisten käsitys hyvästä tienkunnosta saattaa erota meidän suomalaisten näkemyksestä.

​Kannattaa siis varautua seuraamaan tien kunnon vaihtelevuutta ajomatkalla ja ajamaan kunkin tien sallimalla tavalla. Kreetassa useamman viikon ajelleena voin sanoa että melkeimpä kaikkia teitä on kelvannut käyttää, kunhan mukana on ollut ripaus maalaisjärkeä.

Millainen auto kannattaa vuokrata?

​Autoa vuokratessa kannattaa aina miettiä auton käyttöä. Kuinka monta ihmistä autossa matkustaa? Aiotko ajaa vain rantateitä, vai onko suunnitelmissasi kenties koluta saaren hiljaisemmatkin kolkat?

Jos aiot kiertää paljon sisämaan vuoristokyliä, kannattaa jättää matalaprofiiliset urheiluautot suosiolla vuokraamon parkkiin. Osa saaren tiestöstä on todella monttuista ja huonokuntoista. Kompaktilla pikkuautolla tai perheautolla pärjäät aivan mainiosti.

Parkkitilaa löytyy useimmista kaupungeista yllättävän hyvin. Pääkaupungissa voi tosin edukseen asettua pienikokoinen auto, jonka saa parkkeerattua pienempäänkin taskuun.

Ilmastoitu auto on melkein pakollinen, sillä kesäaikaan Kreetan päiväaurinko paahtaa voimakkaasti.

​Vuokra-auton hinta

Auton vuokrauksen hinta Kreetalla lähtee sesonkikuukausina (kesäkuu-elokuu) yleensä 40-50 euron päivähinnasta ylöspäin. Syksystä kevääseen hinta yleensä puolittuu, lähtien noin 20 eurosta.

​Muista vuokrata auto mahdollisimman ajoissa, niin saat huomattavaa hinnanalennusta!

Discover Car hire – Suosittelemamme autonvuokra​uspalvelu

​Suosittelemme vuokraamaan autoa esimerkiksi Discover Car hiren kautta. Saat vuokrattua auton nettisivujen kautta tai soittamalla jo valmiiksi ennen lomaa. Heidän hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä ja heidänkaltaistaan luotettavaa palvelua käyttämällä vältyt paikallisten autonvuokraajien huijauksilta. Discover Car hiren palveluita käytettäessä on asiointi sujunut joka kerta helposti ja nopeasti eikä koskaan ole tullut tilannetta vastaan, jossa joutuisi käyttämään loma-aikaa riitelemiseen ja turhaan selvittelyyn.

Mikäli aiot vuokrata auton paikalliselta vuokraamolta, kannattaa tarkistaa vuokrapaperien ehdot tarkasti. Monesti paikalliset yrittävät kaupata väkisin ylimääräisiä vakuutuksia ja lupakirjoja.

Tankkaaminen bensa-asemalla

​Bensan tankkaaminen toimii Kreetalla Euroopassa tuttuun tapaan, monessa paikassa tankkaamisen hoitaa huoltoaseman työntekijä. Mainittakoon tosin että luottokortit eivät toimi läheskään jokaisella huoltoasemalla, joten sopivan määrän käteistä mukanasi.

Äläkä viivytä auton tankkaamista bensavalon palamiseen asti, sillä useimmat huoltoasemat sulkevat ovensa iltayhdeksän jälkeen. Lentokentän lähellä olevat asemat ovat kyllä auki 24 tuntia vuorokaudessa.

Liikennesäännöt Kreetalla

​Yleisiä liikennesääntöjä pitää noudattaa Kreetalla samaan tapaan kuin missä tahansa Euroopassa. Käytä turvavyötä, moottoripyörällä kypärää ja noudata nopeusrajoituksia.

Nopeusrajoitukset – ​Kreetalla ei kannata kiirehtiä liikenteessä. Nopeusrajoitukset ovat suhteellisen alhaisia ja rajoituksia kannattaa noudattaa sillä poliisi valvoo teitä ja sakottaa tottakai myös turisteja. Taajamissa rajoitus on yleensä 50 km/h ja moottoritiellä 90 km/h.​​​

Ohittaminen – ​​​​Ulkomaalaisilla voi olla hieman tottumista Kreetalaisten ohitustapaan. Moottoritiet ovat yleensä yksikaistaisia ja kohtuullisen kapeita. Ohittaakseen moottoritiellä, hitaammat​ tienkäyttäjät ajavat​ tien reunassa,​ pientareen puolella. Kreikkalaiset odottavat sinun siirtyvän tien sivuun ajamaan, mikäli ajat itse hitaammin, jotta he pääsisivät turvallisemmin ohitsesi. Ole erityisen tarkkana maanteiden reunaan pysäköityjen autojen varalta, ajaessasi tien sivussa. Ohittavat autot väläyttävät yleensä ajovaloja ilmoittaakseen ohitusaikeista.

Liikennemerkit – ​​​​Tienviitat ja liikennemerkit ovat yleensä epäselviä, kuluneita ja heikosti nähtävissä. Aja rauhallisesti tarkkaillaksesi tienviittoja kun tilanne näin vaatii.

Tööttääminen – ​​​​Kreikkalaiset käyttävät tööttiä ​ilmoittaakseen läsnäolostaan ja varoittaakseen muita ​autoilijoita ja jalankulkijoita. Tööttääminen ei ole agressiivinen ele, joten älä pahastu jos sinulle tööttäillään liikenteessä – Kreetalla se on arkipäivä​inen tapa.

Vinkkejä turvalliseen a​jamiseen Kreetalla

​Maalaisjärkeä käyttämällä liikenteessä selviää turvallisesti myös Kreetalla. ​Alempana kuitenkin muutama vinkki paikalliseen ajotapaan liittyen:

  • Varo moottoripyöräilijöitä, jotka saattavat tehdä ohitusta oikealta puoleltasi.
  • ​Takana oleva autoilija väläyttää valoja ilmoittaakseen ohituksesta. Tee tilaa ja päästä takana oleva ohitse.
  • Kiinnitä huomiota suojateihin. Suojatiet ovat välillä hankalissa paikoissa, mutta muista antaa tilaa jalankulkijoille.
  • Varo eläimiä liikenteessä! Siat, lampaat ja vuohet laiduntavat vapaasti ja usein miehittävät maanteiden vierustaa,​ joten kannattaa varautua myös näihin.
  • Kapeilla ja soraisilla vuoristoteillä kannattaa varoa autoa liukumasta jyrkänteeltä. Aja hillitysti ja vältä tien reunoja.
  • Sisämaan teitä ei korjata kovinkaan usein, jolloin teiden pito ja tasaisuus kärsii.
  • Älä oleta paikallisten kuskien olevan kohteliaita. Jos epäröit toisen autoilijan aikeita epämääräisissä tilanteissa, oleta aina pahinta eli röyhkeää käytöstä.
  • Paikalliset käyttävät vilkkuja laiskasti, joten ole varuillaan kääntyvistä ja ilman merkkiä pysähtyvistä kuskeista.

​Tapaturmien sattuessa Kreetalla toimii yleinen hätänumero 112.

​Yhteenveto

​Kreeta on yksi Euroopan kauneimmista saarista, jossa kannattaa ehdottomasti vuokrata auto. Kreetan matkani ovat täynnä unohtumattomia hetkiä kauniilla luontomaisemilla ja vanhoja, mutta eläväisiä pikkukyliä huikeine tunnelmineen. Auton kanssa tutkiessa Kreetan koskemattomampia puolia voi päästä käsiksi saaren taianomaiseen, ajattomaan tunnelmaan.

Autolla ajaminen Kreetalla on yksi henkilökohtaisesti ​mieleenpainuvimpia kokemuksiani.

Vuokraa auto ja lähde tutkimaan tätä ihmeellistä saarta – et tule katumaan!