Norja on uskomattoman kaunis reissukohde ja mikä parasta – se on aivan lähellä!

Norja on jokaiselle roadtrip-reissaajalle ehdoton kohde. Sinne on helppoa matkustaa eikä turhaan säätämiseen mene aikaa.

Miten Norjaan kannattaa reissata? Ehdottomasti omalla autolla. Autolla reissatessa saa täyden vapauden valita minne mennä, ja käymisen arvoisia paikkoja Norjassa riittääkin yllin kyllin. 

Pohjois-Norja on suomalaisten suosituin ja helpoin kohde reissata. Siellä riittää ihmeteltävää ja nähtävää. Maisemat ovat sellaisia, joita Suomessa ei ole. 

Vuoristot ja vuonot Norjassa ovat fantastisia ja niitä katsellessa tulee aivan erityinen fiilis.

Pohjois-Norjaa suositellaan varsinkin ensimmäistä kertaa Norjaan menevälle. Sieltä löytyy aina kerrassaan mielettömiä paikkoja, eikä reissua kannata jättää vain ensimmäiseen kertaa.

Mitä tulee ottaa huomioon ennen reissua?

Norjaan reissatessa ei tarvitse stressata rajan ylittämiseen liittyvistä asioista. Suomalaiset pääsevät Norjaan voimassaolevalla ajokortilla. Toki passi on aina hyvä ottaa mukaan ulkomaille mennessä.

Ennemminkin kannattaa kiinnittää huomiota autoon, jolla Norjaan matkaa.

Auton kunto kannattaa ehdottomasti tarkistaa ennen reissua. Ei ole yhtään mukava tilanne, jos auto jättää tien päälle Norjassa.

Seuraavat asiat tulee katsoa autosta kuntoon ennen matkaa:

 • Renkaat: riittävästi pintaa ja sopivasti ilmanpainetta
 • Moottori: auto kannattaa huoltaa ennen pitkää reissua
 • Lasinpyyhkijät: Norjassa on vaihtelevat kelit, joten kuluneet lasinpyyhkijät tulee vaihtaa uusiin
 • Riittävästi nesteitä: jäähdytysnesteen, jarrunesteen ja moottoriöljyn määrät tulee tarkistaa
 • Valojen toimivuus: Kaikkialla ei ole katuvaloja, joten valojen toimivuus tulee varmistaa

Auton omat dokumentit ja vakuutusasiat ovat syytä olla kunnossa Norjaan mennessä.

Jos auto sattuu jättämään tien päälle, apua on kyllä saatavilla. Kannattaa soittaa omaan vakuutusyhtiöön tai Norjan tiepalveluun. Suomen Autoliitto tarjoaa myös apua tarvittaessa. Urheilun ystävät voivat apua odotellessa esimerkiksi miettiä päivän vedonlyöntikohteita – klikkaa tästä nähdäksesi vinkkejä.

Pohjois-Norjan parhaat kohteet – Lofootit & Lyngen

Pohjois-Norjasta löytyy mielettömän hienoja paikkoja pilvin pimein. Jos ylittää rajan Kilpisjärveltä, viiden minuutin ajon jälkeen maisemat muuttuvat majesteettisen kauniin vuoristomaiseksi.

Torniosta pääsee myös Ruotsin kautta ajamaan Norjaan, mutta maisemien puolesta Kilpisjärveltä mennessä maisemat ovat kuitenkin hienommat.

Lofootit

Lofootit ovat maailman mainetta niittänyt kohde maisemien puolesta. Huikeat vuoristot yhdessä Atlantin valtameren kanssa luovat sellaiset maisemat, jotka jokaisen kannattaisi joskus nähdä. 

Lofooteilta löytyy paljon kaikenlaista tekemistä ja maisemabongareille riittää nähtävää uskomattoman paljon.

Lofooteilla voi esimerkiksi mennä katselemaan valaita tai kalastella. Kalavedet ovat meinaan antavia. Rankan reissupäivän jälkeen voi nauttia esimerkiksi nettipeleistä.

Maisemista nauttivien kannattaa suunnata esimerkiksi seuraaviin paikkoihin:

 • Kvalvika Beach: Kvalvikaa voi helposti sanoa yhdeksi maailman hienoimmaksi rannaksi. Komeat vuoristot ympäröivät kaunista hiekkarantaa – huikea telttailukohde.
 • Munkebu: Munkebun vaellus on kerrassaan mahtava. Vaellus vuoristossa lampien äärellä fantastisissa maisemissa ei esittelyä enempää kaipaa.
 • Henningsvaer: Pieni kylä vuoriston ja meren äärellä, jossa on maailman hienoimmalla paikalla oleva jalkapallokenttä.

Lyngen

Lyngeniä kutsutaan Norjan Alpeiksi ja täysin syystäkin. Lumihuippuisia kauniita vuoria näkee kaikkialla.

Lyngeniä voidaan myös kutsua vaeltajien mekaksi, sillä hienoja tallusteltavia vaellusreittejä riittää vaikka kuinka paljon.

Seuraavissa paikoissa kannattaa ehdottomasti käydä:

 • Blåvatnet: Vaikeahko 4 km/suunta vaellus palkitaan, kun perille pääsee. Gatoraden sininen pieni järvi vuorien ympäröimänä on uskomattoman hieno näky. Yksi maailman kauneimmista paikoista.
 • Gorsabrua: Gorsabruan vesiputous on näkemisen arvoinen paikka. Sitä pääsee näkemään korkealta sillalta.
 • Lyngstuva: Helppo koko perheen patikointireitti, jossa maisemat ovat kohdallaan.