Autoilu on aihe, joka on ollut aktiivisesti esillä keskustelussa ainakin viimeisten muutaman vuoden ajan. Ensimmäinen iso autoilun kustannusten nousu ajoittui 2010-luvun taitteeseen, jolloin polttoaineiden hinnat nousivat siihen hetkeen erittäin suuriksi, ja moni alkoi miettiä autoilu mielekkyyttä.

Tätä nykyä auton käyttöhinnat ovat nousseet entistä korkeammaksi erilaisista syistä ja kymmenen vuoden takaiset hinnat polttoaineiden osaltakin ovat tuplaantuneet. Mikäli haluat vertailla parhaita autolainoja, voit hankkia uuden vähäkulutuksisen auton, mutta mikäli et, voi jatkaa lukemista, sillä esittelemme muutamia keinoja laskea autoilun kustannuksia.

Vaikka polttoaineiden hinnat ovat yksi selkeimmistä autoilun hinnan muodostajista, liittyy autoiluun myös monia muita tekijöitä, joiden hinnan nousu on muokannut autoilusta erittäin kallista hupia. Tarkastellaanpa, miten näissä voidaan säästää mahdollisimman tehokkaasti.

Kuinka laskea polttoaineen kulutusta?

Paras keino laskea polttoaineen kulutusta ja autoilun hintaa on tietysti oman ajotyylin mukauttaminen entistä taloudellisemmaksi. Mikäli tämä on kuitenkin jo ollut osa jokapäiväistä tekemistä, on polttoaineen säästämiseen myös muita keinoja. 

Esimerkiksi matkat joihin autoja käytetään kannattaa yrittää yhtenäisiksi reissuiksi, jolloin autoa tarvitse käyttää vähemmän. Kaupassa käynnin yhteydessä voi samalla käydä tankilla, lasten harrastusten aikana voi käydä itse harrastamassa ja niin edelleen. Jokaisen reissun ajaminen erikseen on turhaa ja sen avulla voi säästää huiman määrän rahaa.

Auton optimoiminen

Auton optimoiminen ja muut asiat ovat tuttuja monella autoista kiinnostuneille esimerkiksi moottoriurheilun parista, mutta harva toteuttaa samoja asioita omassa autoilussaan. Monet näistä asioista ovat kuitenkin helppoja tehdä ihan jokaisen auton kohdalla, joten niissä on mahdollista tehdä autosta entistä taloudellisempi.

Muun muassa turhan kuorman tyhjentäminen autosta on ensiluokkaisen tärkeää. Monilla kertyy autoon tavaraa ja varsinkin isommissa autoissa monella on tapana jopa säilöä siellä isojakin tavaroita. Kuitenkin ylimääräinen paino johtaa aina auton suurempaan kulutukseen.

Toinen merkittävä ja helppo tapa optimoida autoa, on laittaa renkaat kuntoon. Uudet renkaat, oikeanlaiset rengaskulmat sekä rengaspaineet tulisi olla jokaisen autoilua harrastavan kuluttajan to-do-listalla. Kaikkia näitä parantamalla voi laskea auton vierintävastusta, jolla on merkittäviä vaikutuksia auton kulutukseen, mutta myös renkaiden kulumaan.

Vältä turhaa bensankulutusta

Monet autoissa olevista lisävarusteista ovat toki ehdottoman tärkeitä, mutta esimerkiksi liiallinen ilmastoinnin ja muiden ominaisuuksien huudattaminen saavat bensan kulutuksen kasvamaan. Pidä siis huolta, että käytät vain tarpeellisia ominaisuuksia, jotta bensaa ei kulu turhaan.

Talvella kannattaa myös ehdottomasti muistaa auton esilämmitys, joko polttoainekäyttöisen lämmittimen tai sähkökäyttöisen lämmittimen avulla. Heti lämmin moottori ei ole lähellekään niin kuluttava, joten kuluissa säästää nopeasti paljonkin.

Muista vertailla myös muita kuluja

Autoilussa on toki paljon muitakin kuluja, kun polttoaineen kulutus ja sen optimoiminen. Myös esimerkiksi autoiluun liittyvät kulut voivat olla hyvin optimoitavissa. Muun muassa vakuutuksissa voi kilpailuttamalla säästää mukavia summia.

Myös vakuutuksen taso kannattaa miettiä oman auton arvon mukaisesti. Muutaman tonnin tai satasen autoon ei missään nimessä kannata laittaa täyskaskoa, jonka arvo voi olla saman verran vuodessa kuin auto itsessään.

Lopuksi

Autoilu on erittäin kallista näinä päivinä ainakin, jos vertaa muutaman vuoden takaisiin kuluihin. Hyvä uutinen on kuitenkin, että omiin kuluihin voi vaikuttaa merkittävästi pienilläkin muutoksilla.

Muun muassa polttoaineen säästämiseen on saatavilla lukuisia erilaisia vinkkejä ja niistä voi monesti saada paljon hyviä ideoita siihen, miten voi harrastaa kustannustehokkainta autoilua. Yksi keino on tietysti päivittää auto uuteen ja vähäkulutuksiseen, mutta sekin voi olla erittäin kallis projekti.