Terveydenhuolto, finanssi- ja viihdeala ovat kokeneet jo omilla tahoillaan oman digitaalisen vallankumouksensa tai kokevat sitä paraikaa. Parhain esimerkki on viihdeteollisuus, jossa ihmiset ovat siirtyneet elokuvateattereista kotisohville ja nauttivat uusimpia elokuvia ja sarjoja suoratoistopalveluilta milloin vain itse haluavat.

Toisaalta myös monet muutkin alat ovat kokeneet lähes täydellisen siirron digitaalisen ympäristöön. Yksi merkittävin niistä on rahapeliala, jonka pelipaikat ovat vähentyneet Suomessa merkittävästi ja siirtyneet nettiin. Samalla kansainväliset sivustot ovat valloittaneet Suomen markkinat ja tuoneet huomattavasti enemmän vaihtoehtoja, joihin voidaan tutustua lähemmin sivustolla https://www.parhaat-nettikasinot.io/.

Autoala on yhtä lailla myrskyn silmässä, etenkin sähköautojen yleistymisen ansiosta. Erilaiset digitaaliset lisävarusteet ja sensorit ovat nykyään autonostajien arkipuhetta. Niitä löytyykin enemmän ja vähemmän jokaisesta uudesta automallista. Lisäksi Tesla on herättänyt keskustelua autonomisista autoista, joita voidaan jo nähdä maailman kaduilla.

Kaikki alkaa auton ostoprosessista

Automyyjien kanssa käydyt kiihkeät keskustelut ovat jäämässä historiaan. Auton ostaja voi siirtyä suoraan nettiin, tutkailla auton kaikkia yksityiskohtia virtuaalisesti esimerkiksi VR-laseilla tai digitaalisina animaatioina. 360-asteiset virtuaaliset tutustumiskierrokset mahdollistavat auton sisään istahtamisen sekä sen ulkoisiin ominaisuuksiin tutustumisen oman kodin mukavuudesta.

Tulevaisuudessa uusien autojen autokaupat tehdäänkin yhä useammin netissä eikä kasvotusten showroom-tiloissa, kuten aikaisemmin. Lisäksi verkkoympäristö on autonvalmistajille oiva keino myydä varaosia ja lisätarvikkeita suoraan auton omistajille tai muille niitä tarvitseville.

Autonomiset autot ovat tulevaisuutta

Useita eri sensoreita, teknologioita ja ohjelmistoja yhdistävät autonomiset autot ovat kiistämättä kiinnostavin autoilualan uutinen. Vaikka se herättää yhtä lailla useita eettisyyteen, turvallisuuteen ja käytäntöön liittyviä kysymyksiä, niistä uskotaan muodostuvan tulevaisuuden ainoa autotyyppi. 

Tällä hetkellä täysin autonomisesti kulkevia henkilöautoja on saatavilla vain Tesla-malleina eikä niitä vielä ole nähty Suomen teillä. Muut mallit ovat kuitenkin lisänneet omiin malleihinsa itseohjautuvia erikoisuuksia, kuten automaattisen parkkeerauksen tai kaistan seuraamisen. Itseohjautuvuutta kehitetään myös tavaraliikenteeseen, jolla saataisiin kymmenien miljardien eurojen suuruinen säästö. 

Kuljettajat vaativat digitaalisuutta

Vanhempien automallien kuljettajat tulevat kiistatta siirtymään nopeasti kohti digitaalisempia malleja. Jo useat 2010-luvulla tuotetut mallit ovat ajomukavuudeltaan ja viihdyttävyydeltään vuosikausia edellä 2000-luvun alun malleja, jotka tulevat häviämään liikenteestä pian. Vauhdittajana toimivat itse kuljettajat.

Autolta vaaditaan nimittäin mahdollisuutta yhdistyä sosiaalisen mediaan, musiikin suoratoistopalveluihin tai sovelluksiin. Autossa vietettyä aikaa halutaan käyttää tehokkaammin hyväksi ja hoitaa samalla esimerkiksi työtehtäviä tai ihmissuhteita. Etenkin nuoret auton ostajat pitävät sitä jo perusvaatimuksena.

Autoon asennetut ohjelmistot voivat taasen ohjata kuljettajaa huoltoon, kertoa autossa mahdollisesti olevista vioista selkeästi ja opastaa niiden ratkaisuissa. Se ylläpitää omalla tavallaan autoilun turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Lisäksi autoissa tullaan käyttämään yhä kehittyneempää tietoturvallisuutta, jonka johdosta ulkopuoliset tahot eivät pystyisi hakkeroimaan autojen ohjelmistoja.

Haasteita, mutta suurta hyötyä

Digitaalisuuden mukaanotto kaikissa autoilun osissa vie aikaa ja on täynnä haasteita ja mahdollisesti kalliita investointeja. Ne kuitenkin tuovat mukanaan niin suuret hyödyt, että se tekee autojen digitalisaation kannattavaksi.