Suomessa oman auton omistaminen on kulkenut viimeisten sukupolvien kohdalla verenperintönä. Täysi-ikäisyyden saavuttavaa ihmistä kutsutaan ajokortti-ikäiseksi ja parkkipaikkoja on kerrostalojen pihat täynnä. Auton omistaminen onkin ollut Suomessa tarpeellista pitkien välimatkojen ja heikohkon julkisen liikenteen vuoksi. 

Auton omistamisen parhaita puolia onkin sen tuoma vapauden tunne. Mahdollisuus asua ja olla siellä, missä kokee itselleen parhaaksi. Toisaalta auto on myös kuluerä, joka ei missään nimessä tule ilmaiseksi kenellekään. Autoon saa vuositasolla varata kohtuullisen kokoisen budjetin, mutta kuluihin on myös itsellä mahdollisuus vaikuttaa.

Isoin kustannuserä autossa on tietysti sen hankintahinta. Onneks on mahdollista hakea lainaa autoon, mikäli omasta lompakosta ei satu löytymään uuden auton verran ylimääräistä. Harvalla on varaa ostaa uusi auto pelkällä käsirahalla, joten laina voi olla tarpeellinen auton hankinnan yhteydessä.

Millaisia muita kuluja auton omistaja sitten oikein joutuu kestämään ja millaisia summia niihin tulisi varata?

1. Autovakuutus

Suomen laki velvoittaa jokaisen liikennekäytössä olevan auton kuulumisen liikennevakuutuksen piiriin. Liikennevakuutus on yksi suurimmista autoilun menoeristä vuositasolla. Liikennevakuutuksen hinta vaihtelee eri autojen ja kuljettajien välillä. Kokeneet ja virhehistorialtaan puhtaat kuljettajat saavat vakuutuksen halvemmalla. Pääsääntöisesti vakuutuksen hinnat ovat 300-500 euron välillä.

2. Verot

Suomessa ajoneuvojen verotus on yhtä läntisen Euroopan kovimmista. Autosta maksetaan iso vero ja hankinnan yhteydessä ja tämän lisäksi joka vuosi maksetaan ajoneuvoveroa liikennekäytössä olevista autoista. Veron suuruuteen vaikuttaa ensisijaisesti auton päästötaso. Tämän lisäksi dieseliä käyttävissä autoissa joutuu maksamaan käyttövoimaveroa. Ajoneuvoveron suuruus on bensiiniautoissa 200-300 euron välillä ja diesel-autoissa noin 600 euroa.

3. Huollot

Jokaisen auton omistajan tulee varautua vuosittain huoltokustannuksiin. Todennäköisemmin huoltamaan joutuu vanhaa, paljon ajettua autoa, mutta myös uudemmissa autoissa voi olla huollon tarvetta. Vaikka kyseessä sattuisikin olemaan priima-yksilö, on kuluvien osien kulutus silti aina vakiota ja niitä ainakin joutuu uusimaan säännöllisesti. Myös öljynvaihdot ja suodattimien vaihdot kuuluvat vuosittaisiin toimenpiteisiin. Näihin kannattaa varautua muutamalla sadalla eurolla vuosittain.

4. Katsastus

Suomessa autoilla on pakollinen katsastus. Katsastuksessa tarkastetaan, että auto on tieliikennekelpoinen eli se ei tuota riskiä kuljettajalle tai muille tiellä liikkujille. Alle 10 vuotta vanhoissa autoissa katsastus tulee suorittaa 2 vuoden välein ja tätä vanhemmissa autoissa vuoden välein. Ainoastaan täysin uuden hankinnan jälkeen ensimmäinen katsastusväli on 4 vuotta. Katsastus maksaa normaalisti pakollisten päästömittausten kera noin 50-70 euroa. 

5. Parkkeeraaminen

Parkkeeraaminen eli auton säilyttäminen on myös kuluja tuova erä monelle autonomistajalle. Varsinkin kaupungeissa autopaikka tai parkkeeraaminen voi tuoda vuositasolla jopa satojen eurojen kulut. Toisaalta taas omakotitalossa asuva ja työpaikan omalle parkkipaikalle autonsa ajava kuljettaja voi selvitä jopa kokonaan ilman näitä kuluja.

6. Polttoaine

Polttoainekulut ovat yksi autoilun suurimmista menoeristä. Polttoaineiden hinnat ovat nousseet tasaisesti viimeisten vuosien aikana, ja tätä nykyä polttoaineesta saakin pulittaa yli 2 euroa litralta. Polttoainekustannusten suuruuteen vaikuttaa paljon itse auto, mutta myös se kuinka paljon autolla ajaa.

Polttoainekulut voivat olla paljon ajavilla jopa tuhansia euroja vuodessa, mutta näitä toki monesti kompensoidaan työnantajan tai verottajan toimesta. Todella paljon ajavilla polttoainekustannukset voivat nousta ja auton hintaa suuremmaksi kulueräksi pitkässä juoksussa.

Kannattaako auton hankinta enää?

Autoon liittyy paljon erilaisia kuluja ja moni miettiikin auton ostamisen mielekkyyttä. Kaikkiaan vuositasolla autoilun kustannukset voivat olla tuhansia euroja, vaikka esimerkiksi korjauksia ei tulisi lainkaan. Varsinkin polttoainekustannusten nousu on viime aikoina saanut ihmiset ja yrittäjät barrikadeille. Kuitenkin auto on Suomessa edelleen välttämättömyys monelle. Suurimmissa kaupungeissa auton hankintaa kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti, sillä niissä julkisen liikenteen mahdollisuudet ovat niin hyvät.