Ovatko robottiautot pian arkipäivää Suomen kaduilla? Euroopan komissio on ehdottamassa syyskuussa uutta lainsäädäntöä, jonka myötä EU-alueella robottiautot voidaan ottaa kaupallisiin käyttötarkoituksiin.

Kyseisessä esityksessä tarkoitetaan tason neljä robottiautoja. Kyseessä on siis autopilotoitu auto, joka pystyy vastaamaan ajamisesta täysin itsenäisesti. Kyydissä täytyy kuitenkin olla henkilö, joka hätätilanteen varalta pystyy ottamaan ohjat omiin käsiinsä.

Kehitys robottiautojen valmistuksessa nopeaa

Vaikka vielä täysin automatisoidut robottiautot eivät ole lyöneet läpimurtoa, voi kehitys näiden autojen maailmassa olla todella nopeaa esimerkiksi tulevan kymmenen vuoden sisällä. Tämän hetkinen tilanne autonvalmistajilla on, että he ovat kehittäneet toimivia robottiautoja tasolle kolme saakka.

Tason kolme robottiautot tarkoittavat sitä, että autot kyllä hoitavat ajonsa täysin itsenäisesti, mutta niissä täytyy silti olla koko ajan kuljettaja, joka ottaa tarvittaessa ohjat omiin käsiinsä. Täysin yksin ei siis autoja olla vielä kaduille päästämässä. Valvonta on alalla tarkkaa, mutta muutama autonvalmistaja on saanut jo hyväksynnän pilottiautoistaan. Tesla näistä ehkä tunnetuin esimerkki.

Tasoluokituksilla erotellaan robottiautojen ominaisuudet

Autoille on luotu kuusi eri tasoluokkaa, jotta ne voitaisiin erotella paremmin automatisoitujen ominaisuuksiensa perusteella. Tasoja on kuusi erilaista:

  1. Nollataso: nollatasolla tarkoitetaan nimensä mukaisesti niitä autoja, joita vain ihminen pystyy ohjaamaan. Nämä ovat olleet arkipäivää kautta autojen historian.
  2. Taso yksi: Ykköstason autoilla tarkoitetaan autoja, joissa on joitakin automatisoituja ominaisuuksia. Kuten esimerkiksi kaistavahti tai vakionopeuden säädin. Näitä autoja on liikenteessä todella paljon.
  3. Taso kaksi: Kakkostasolla alkaa ominaisuuksia olemaan jo himpun verran enemmän, mitä ykköstasolla. Autot pystyvät ajamaan suhteellisen itsenäisesti. Ominaisuuksiensa avulla autot pystyvät menemään sulavasti liikenteenvirran mukana. Kuljettajan täytyy kuitenkin pitää koko ajan käsi ohjauspyörällä riskien minimoimiseksi.
  4. Taso kolme: Kolmas taso antaa valmiudet kuljettajan melko vapaaseen olemiseen. Kuskia velvoitetaan tarttumaan hallintalaitteistoon ainoastaan erityisessä tilanteessa. Kuljettajalta vaaditaan kuitenkin koko ajan valppaana olemista, eli nukkumaan ei pidä ruveta.
  5. Taso neljä: Neljännessä tasossa alkaa auto olemaan jo todella itsenäinen. Auto suoriutuu erityistilanteista, kuten poikkeavista liikennemerkistä tai reiteistä. Kuitenkin näissäkin autoissa vaaditaan kuljettajaa, joka auton hälyttäessä ottaa ohjat omiin käsiinsä. Jos näin ei tee, ohjautuu auto automaattisesti pysähtymään turvalliseen paikkaan.
  6. Taso viisi: Viidennen tason autot ovat täysin automatisoituja. Ne pärjäävät täysin itsenäisesti, eli kuljettajan ei välttämättä tarvitse olla kyydissä lainkaan. Todennäköistä on, että näihin ei ole tulossa edes kuljetusmahdollisuutta, vaan ne tehdään täysin itsenäisiksi.

Tasoja on siis useita erilaisia ja niistä lukemalla voi huomata, että esimerkiksi vakionopeuden säätimet ja kaistavahdit ovat jo arkipäivää arjessamme. Nekin ovat joskus tuntuneet vierailta asioilta, joten ehkä robottiautot hiipivät elämäämme yhtä vaivihkaa.

Vaarantavatko robottiautot ihmisiä?

Niin kuin muukin kehitys, kehittyvät robottiautot pikku hiljaa sekä levittyvät ympäriinsä. Tähän saakka ovat autojen lisäominaisuudet lähinnä pelastaneet ihmishenkiä sekä vähentäneet vaarallisten tilanteiden riskiä. Monesti automatisoitu liikenne voi tilastojen näkökulmasta olla turvallisuuden paremmalla puolella, sillä onnettomuudet ovat suurimmaksi osaksi inhimillisten virheiden perusta.

Varmaa on, että kehittyneemmät robottiautot eivät tule ilmaiseksi. Paitsi että niiden kehitystyö on maksanut miljoonia, on niillä alussa suuri hintalappu. Autoja pystyy normaalituloinenkin kuitenkin ostamaan autolainalla. Pankit eivät kuitenkaan yleensä myönnä suuria autolainoja, mutta auton hankintaa voi helpottaa vielä esimerkiksi joustoluotolla.

Autojen kehitystä kannattaa kuitenkin seurata enemmänkin mielenkiinnolla, kuin pelolla. Voi olla, että kehitys on päätä huimaavaa ja autoista tulee olemaan todella paljon hyötyä eri ihmisryhmille sekä yrityksille.