Auton ostaminen on erittäin tärkeä valinta ja yksi suurimmista menoista, joita todennäköisesti tulee maksettavaksi. Mutta me autamme sinua. Tavoitteenamme on, että löydät juuri sinulle sopivan auton. Siksi olemme koonneet tämän kätevän oppaan, jossa on useita asioita, jotka sinun on otettava huomioon seuraavaa autoa ostaessasi tai jos olet menossa Cookie Casino -paikkaan pelaamaan.

Mitä tekijöitä kannattaa ottaa huomioon autoa ostaessa

Auton ostaminen ei ole yhtä helppoa eikä suoraviivaista kuin ruokaostosten tekeminen. Loppujen lopuksi on monia asioita, joita sinun on otettava huomioon, kun valitset seuraavaa autoasi.

Statistan vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan 60 prosenttia kuljettajista kertoi, että auton polttoaineenkulutus oli tärkein tekijä, jota he käyttivät tehdessään päätöstä uudesta autosta. Turvallisuus (53 %), soveltuvuus jokapäiväiseen käyttöön (49 %) ja edullinen hinta (46 %) seurasivat perässä. Muita asioita, joihin kuljettajat kiinnittivät huomiota autoa ostaessaan, olivat korkea laatu, korkea ajomukavuus, muotoilu, hyvä takuu ja asiakaspalvelu, tilavuus ja auton ympäristöystävällisyys.

Tässä on 10 tärkeintä asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon autoa ostaessa:

1. Budjetti

Kuinka paljon haluat käyttää autoon? Kuinka paljon voit käyttää uuteen autoosi? Budjetillasi on todella suuri merkitys valinnassasi, ja on tärkeää tuntea taloutesi numerot. Se on myös todella hyvä tapa rajata valintasi niin, ettei uusi autosi tee liian suurta lovea lompakkoosi.

2. Uusi vai käytetty?

Haluatko ostaa upouuden auton? Vai valitsisitko mieluummin käytetyn? Budjetin lisäksi tämä on varsin henkilökohtainen valinta, eikä oikeaa tai väärää vastausta ole olemassa. Se, mitä itse haluat, on sinulle paras vaihtoehto. Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa.

Jos ostat uuden auton, sillä on valmistajan myöntämä takuu – yleensä kolmesta vuodesta eteenpäin. Saat myös juuri sellaisen auton kuin haluat ja tarvitset. Hinta on kuitenkin huomattavasti korkeampi, ja sinun kannattaa tarkistaa, kuinka paljon haluamasi auton hinta laskee.

Jos ostat käytetyn auton, se on lähes aina halvempi kuin uusi vastaavana. Riippuen siitä, kuinka vanha ajoneuvo on, joissain tapauksissa sinulla saattaa olla vielä takuuta jäljellä.

3. Auton käyttötarkoitus

Tiivistäen: miten aiot käyttää autoa? Mihin tarvitset sitä? Tarvitsetko sitä piipahduksiin kaupungilla, koulumatkoihin tai asioilla käymiseen? Tarvitsetko sitä pitkiin työmatkoihin joka päivä? Tarpeestasi riippuen sinun on ehkä pohdittava kulutusta, tehoa ja mahdollisesti sitä, kuinka helppo auto on pysäköidä.

Mieti myös, kuinka paljon tilaa tarvitset, kuinka monta istumapaikkaa tarvitset tai kuinka suuren tavaratilan haluat. Riittääkö viisi istuinta? Vai tarvitsetko seitsemänpaikkaisen, jotta voit kuljettaa helposti perhettä ja ystäviä?

4. Valitse korityyli

Autojen korityylejä on niin paljon, että valinta viistoperän, sedanin, farmarin, crossoverin, maasturin ja muutaman muun välillä voi olla todella vaikeaa.

Viistoperät ovat esimerkiksi täydellisiä kaupunkiautoja ja myös suosittuja pieniä perheystävällisiä valintoja. Henkilöautot ovat askel suurempaan, jos haluat kuljettaa suurempia kuormia ja tarvitset siksi ison tavaratilan. Monikäyttöiset pakettiautot ovat myös täydellisiä isommille perheille.

Crossoverit ja katumaasturit, joissa on korkeampi ajoasento ja lisätilaa, ovat tulossa hyvin suosituiksi niiden keskuudessa, jotka etsivät jotain voimakasta ja kookasta. Pick-upit ovat täydellinen valinta niille, jotka joutuvat kuljettamaan raskaita kuormia. Nelivetoautot viihtyvät maastossa.

Kun mietit, minkä auton ostaisit, mieti, minkä kokoisen ja muotoisen auton haluat, ja tee hieman tutkimusta. Sama koskee myös merkkejä. Sinulla voi olla jo oma suosikkisi, mutta kannattaa aina tarkistaa myös niitä autonvalmistajia, joita et ole aiemmin ajatellut.

Jos olet vielä epävarma, suosittelemme sinua tutustumaan vielä listan muodossa erilaisiin korimalleihin, josko se voisi auttaa sinua päätöksessäsi.

·         Hatchbackit

·         Henkilöautot

·         Limusiinit

·         Coupet

·         Avoautot

·         Kuorma-autot

·         Maasturit

·         Pick-upit

5. Polttoainetyyppi – bensiini, diesel, hybridi- tai sähkökäyttöinen.

Uuden autosi polttoainetyypistä päättäminen on toinen tärkeä asia, joka on otettava huomioon, kun etsit uutta ajoneuvoa. Bensiini-, diesel-, hybridi- ja sähkömoottorilla on kaikilla omat hyvät ja huonot puolensa, ja sinun kannattaa miettiä sinulle sopivin vaihtoehto.

Useimmat autonvalmistajat tarjoavat bensiini- ja dieselmoottoreita. Hybridi- ja sähkömallit ovat nykyään yhä yleisempiä. Ennen kuin päätät valita tietyn polttoainetyypin, mieti, millaisia matkoja aiot tehdä, mikä on kulutus, ympäristöystävällisyys ja auton käyttökustannukset.

Esimerkiksi dieselmoottorit ovat hyvä vaihtoehto kaikille, jotka ajavat yli 12 000 kilometriä vuodessa. Bensiinikäyttöiset autot ovat yleensä parempia lyhyemmille matkoille ja harvemmin ajaville kuljettajille. Useimmat täyshybridit ja plug-in-hybridimallit pystyvät kulkemaan kohtuullisia matkoja pienemmillä käyttökustannuksilla kuin bensiinikäyttöiset mallit ja ne myös kuormittavat ympäristöä vähemmän. Sähköautojen hinta voi toisaalta olla korkeampi, mutta niiden käyttökustannukset ovat paljon halvemmat, eikä niistä tarvitse maksaa veroa niiden ympäristöystävällisyyden ansiosta.

6. Mitä sinun on pakko käyttää?

Olet jo miettinyt, miten aiot käyttää autoa, kuinka monta ihmistä haluat kuljettaa, haluamasi korityylin ja polttoainetyypin. Nyt on aika tunnistaa ne asiat, joilla on sinulle merkitystä autossa.

Onko sinulla lapsia? Silloin ehkä crossover on hyvä idea. Niiden suuri korkeus tekee pikkuisten saamisesta istuimiin ja istuimista kohtuullisen helppoa. Pidätkö pyörän pakkaamisesta tai kuljetatko usein huonekaluja? Ehkäpä auto, jossa on helposti taittuvat takaistuimet tai jossa on kattoteline, helpottaa elämääsi.

7. Rahoitus – Miten aiot maksaa autosi?

Sinulla on budjetti, mutta miten aiot maksaa autosi? Voit käyttää vanhaa kunnon käteistä, jos se on sinulle mieluisinta, mutta nykyään useimmat autokauppiaat tarjoavat jonkinlaista rahoitusta – jotkut saattavat jopa antaa sinulle alennuksen tai tarjouksen, jos valitset kyseisen tavan maksaa autosi.

8. Käyttökustannukset

Käyttökustannukset ovat myös todella tärkeä asia, joka kannattaa ottaa huomioon autoa valittaessa. Ja ne pitäisi ottaa huomioon budjetissasi, joka koskee ajoneuvon pitämistä ja ajamista. Auton kulut eivät todellakaan lopu vielä hankintaan. Ennen kuin siis sitoudut autoon, varmista, että tiedät, paljonko se kuluttaa. Mieti myös mikä on tieliikennevero ja kuinka paljon rahaa joudut maksamaan auton vakuuttamisesta.

Muista, että tieliikennevero lasketaan sen perusteella, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä autosi tuottaa. Tämä tarkoittaa, että sähköautot ovat verovapaita, vaikka ne ovatkin kalliimpia hankkia.

9. Luo lyhyt lista ja koeaja

Kun olet rajannut asioita ja sinulla on kaksi tai kolme autoa “mahdollisten autojen listallasi”, on aika ryhtyä organisoimaan ja järjestää koeajoja. Yritä hankkia mahdollisimman samanlainen malli kuin haluamasi. Näin voit tuntea, millaista on ajaa kyseistä autoa oikeasti.

Vinkkinä vielä, että koeajaessasi autoa kokeile autoa erilaisissa tilanteissa ja tienkohdissa.

10. Muista tinkiä

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä: heti kun tiedät, minkä auton haluat ostaa, sovi hinnasta. Vaikka jotkut jälleenmyyjät ovat avoimempia tinkimään kuin toiset, ei haittaa soittaa muutamaan eri liikkeeseen ja kysyä, kuinka tiukkoja he ovat hinnan suhteen. Käytä tätä tietoa viisaasti ja kerro se myyjälle, jotta näet, mitä hän voi tarjota sinulle. Tinkimisen yrittämisestä ei ole koskaan haittaa. Parhaimmassa tapauksessa saatat saada alennusta tai joitakin lisävarusteita ilmaiseksi.

Lopuksi

Oikean auton valitseminen on intensiivinen prosessi, jossa on tehtävä valtava määrä päätöksiä. Toivomme kuitenkin, että jos noudatat näitä helppoja ohjeita, pääset unelmiesi auton rattiin mahdollisimman pian. Nauti autonmetsästyksestä!