Auton ohjelmointi teetetään yleensä kun autolle halutaan lisää tehoa ja suorituskykyä. Ohjelmointi voi monesti myös vähentää auton polttoaineen kulutusta ja päästöjä.
Onko auton ohjelmointi kuitenkaan kannattava sijoitus? Ennen auton virittämistä, kannattaa kuitenkin hieman perehtyä asiaan. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä moottorin ohjelmointi käytännössä tarkoittaa, ja mitä etuja sekä mahdollisia haittoja sillä on.
Mitä moottorin ohjelmointi tarkoittaa?
Auton moottorin ohjelmointi on prosessi, jossa auton moottorin ohjausyksikköön (ECU) tehdään muutoksia. Tähän voi sisältyä polttoaineen syötön, ilmanpaineen ja muiden tekijöiden muuttamista.
Näillä muutoksilla on mahdollista parantaa autosi tehoa, kulutusta ja vähentää päästöjä.
Miten moottori käytännössä ohjelmoidaan?
Moottorin ohjelmointi suoritetaan päivittämällä uusi ohjelma eli niin sanottu virityssofta auton moottorin ohjausyksikköön (ECU).
Pintapuolisesti katsottuna kyseessä on suhteellisen simppeli prosessi. Käytännössä ECU ohjelmoidaan kytkemällä kannettava tietokone auton OBD-porttiin. OBD-portti on siis sama, jonka avulla mm. auton vikakoodit luetaan.
Asiasta tietämättömien ei kuitenkaan kannata lähtä sooloilemaan, sillä väärin ohjelmoitu ECU voi olla vaaraksi autolle. Kannattaa siis kääntyä ammattilaisen puoleen mikäli ohjelmointi kiinnnostaa.
Moottorioptimoinnin hyödyt
On useita syitä, miksi moottorin ohjelmoiminen on todella suosittua. Yksi syy on polttoainetalouden parantaminen. Jos voit tehostaa auton moottorin toimintaa, säästät rahaa bensiinin kulutuksessa. Toinen syy on päästöjen vähentäminen. Tekemällä muutoksia auton moottorin toimintaan voit vähentää saasteita ja suojella ympäristöä.
Muutama tärkeä hyöty:
Ohjelmointi on edullinen ja helppo tapa parantaa autosi suorituskykyä. Ohjelmoinnin hinta liikkuu yleensä 400-1000 euron paikkeilla ammattilaisella teetettynä. Ottaen huomioon että pelkällä ohjelmalla voi saada helposti 20-30% tehonlisäystä autoon.
Ohjelmointi ei vaadi muiden osien vaihtamista autoon, voit saada pelkällä ohjelmalla kiitettävästi tehoa. Toki muita osia vaihtamalla voidaan ohjelmoida moottori vielä agressiivisemmaksi.
Tehon lisäksi usein polttoaineen kulutus laskee, toki jos ajokäyttäytymisesi muuttuu kovinkin kärsimättömäksi, niin tottakai keskikulutus voi myös nousta ohjelmoinnin jälkeen.
Useimmiten palveluun kuuluu alkuperäisen moottoriohjelman palauttaminen asiakkaan niin halutessa. Tämä voi olla hyödyllistä jos epäröit ohjelman jättämistä autoon esimerkiksi autoa myydessäsi.
Mitä riskejä moottorin ohjelmointiin liittyy?
Lisää rasitusta:
Moottorin tehon kasvattaminen lisää rasitusta moottorin lisäksi muille voimansiirron osille, kuten kytkimelle ja vaihteistolle. Tämä voi johtaa ennenaikaiseen kulumiseen, joten on tärkeää varmistaa, että autosi on hyvässä kunnossa ennen kuin ryhdyt tekemään muutoksia, ja että moottoriohjelmoinnissa otetaan huomioon auton osien kestävyys.
Siksi ohjelmointi kannattaa suorittaa ammattilaisen toimesta, jotka osaavat arvioida virittämistä myös auton pitkäikäisyyden kannalta.
Takuu voi raueta:
Vaikka ohjelmoitu auto menee katsastuksesta läpi, eikä pelkästä ohjelmoinnista jää näkyviä merkkejä autoon, voi esimerkiksi moottorin hajotessa valmistajan takuu raueta samantien. Ainoastaan valmistajan hyväksymien jälkiohjelmien asennuksissa takuu voi säilyä ennallaan.
Toki monet ohjelmointeja ja virityksiä myyvät yritykset saattavat tarjota oman takuun moottorille, vaihdelaatikolle yms osille.
Ohjelmointi voi vaikuttaa myös auton vakuutukseen:
Muutoskatsastamaton ohjelmointi tarkoittaa käytännössä sitä, että autoa on laittomasti viritetty. Mikäli muutoksia ei katsasteta, kolaritilanteessa voi pahimmassa tapauksessa joku syynätä moottoriohjelmaa ja todeta että auto on laittomasti viritetty – jolloin vakuutusyhtiöllä on oikeus muuttaa tai jopa evätä korvaussumma.
Käytännössä tällaiset tapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia, sillä moottoriohjelman tarkastus ei kuulu vakuutusyhtiöiden tarkastusten rutiineihin. Tässä kohtaa jokaisen täytyy itse punnita riskinsä.
Ohjelmointityypit
Stage 1
Ohjelmointi soveltuu autoihin, joissa on enimmäkseen vakiokomponentteja. Tämäntyyppinen ohjelmointi tekee muutoksia ECU-ohjelmaan ja voi parantaa kaasuvasteen toimintaa, lisätä tehoa ja vääntöä sekä parantaa polttoainetaloutta.
Stage 2
Kakkosvaiheen ohjelmointi sopii autoihin, joissa on joitakin jälkiasennusosia. Tämä ohjelmointityyppi tekee aggressiivisempia muutoksia ECU-ohjelmaan ja voi parantaa entistä enemmän kaasuvastetta, tehoa, sekä vääntöä. Polttoaineen kulutus voi myös laskea.
Yleisesti Stage 2 ohjelmassa autosta on poistettu tai tyhjennetty katalysaattori/dpf sekä EGR mahdollisesti ohitettu. Autoon on myös voitu asentaa ns. downpipe tai kokonaan uusi pakoputkisto, jossa vakiomallista katalysaattoria tai dpf:ää ei ole. Tällöin pakoputki virtaa vapaammin, ja mahdollistaa suuremman tehontuoton moottorilta.
Stage 3
Tämä on aggressiivisin ohjelmointityyppi, ja se on hyvä vaihtoehto kun halutaan autosta kaikki tehot irti. Stage 3 ohjelmoinnissa ECU-ohjelmaan tehdään merkittäviä muutoksia, jolloin moottorista saadaan kaikki mahdollinen teho irti.
Stage 3 vaatii toimiakseen jälkiasennusosia, monesti autoon vaihdetaan mm:
- Isompi turbo
- Pakoputkisto
- Polttoainepumppu
xHP ja DSG -vaihteisto-ohjelmoinnit
xHP- ja DSG-vaihteiston ohjelmointi on eräänlainen moottoriohjelmointi, jonka tarkoituksena on parantaa autosi automaattivaihteiston suorituskykyä. Tämä voi sisältää muutoksia vaihtopisteisiin, vääntömomenttirajoihin ja muihin tekijöihin.
XHP- ja DSG-vaihteisto-ohjelmoinnin etuja ovat muun muassa parempi suorituskyky, pehmeämmät vaihdot ja parempi polttoainetaloudellisuus. Lisäksi tämäntyyppinen ohjelmointi voi pidentää auton vaihteiston käyttöikää, kun kytkimen luistatus vähenee.
Yleensä normaaliasennossa (D) vaihteiston käyttäytymisessä ei juurikaan eroja huomaa, joskin polttoaineen kulutus voi laskea. Sportti- (DS) sekä manuaaliasennossa (M) vaihteisto vaihtaa nopeammin ja reagoi kaasuun herkemmin.
Start-stop moottorin poisto
Monia ärsyttää start-stop moottorin toiminta ja he haluavat auton toimivan normaalisti. Toisaalta on ollut myös juttua, että start-stop toiminto voi lyhentää moottorin elinikää. Start-stop toiminnon poiskytkeminen on kohtuullisen edullista.
Bensa-auton vs Diesel-auton ohjelmointi
Sekä bensa- että diesel-käyttöisiä autoja on mahdollista ohjelmoida merkittävillä tehonlisäyksillä. Yleisesti ottaen kuitenkin diesel-moottoreista on saatavilla enemmän potkua pelkällä ohjelman muutoksella.
Diesel-autojen optimointi on tehoja ajatellen todella kannattavaa. Niin kuin Iltasanomat kertoo, dieselmoottorit ohjelmoidaan tehtaalla niin, että etenkin typenoksidipäästöt olisivat mahdollisimman matalat. Dieselmoottoriin on kuitenkin helppo ohjelmoida lisää tehoa päästöjen kustannuksella, sillä kaikkia päästöjä ei katsastuksessa tarkisteta.
Kannattaako ohjelmointi tehdä itse (lastutus) vai teettää ammattilaisella?
Auton moottorin ohjelmointi ei ole yksinkertainen tehtävä, ja on tärkeää tehdä se oikein. Jos et ole varma omista kyvyistäsi, suosittelemme, että teet sen ammattilaisella. Pahimmillaan väärin ohjelmoitu ECU voi vaurioittaa moottorin ajokelvottomaksi.
Auto on mahdollista ohjelmoida itse netistä tilattavilla lastuilla/tehoyksiköillä, joiden asentaminen autoon on nopeaa ja helppoa. Erona lastuttamisella ja ohjelmoinnilla on, että lastutuksessa autoon asennetaan ylimääräinen ”lastu” (chip) moottorin ohjausyksikköön (ECU), kun taas ohjelmoinnissa muutetaan OBD-portin kautta olemassa olevaa softaa.
Etuna lastuttamiselle on, että sen voi tehdä itse ilman erityistä osaamista, ja huipputehot voivat vastata ammattilaisella ohjelmoitua autoa. Tosin, siihen ne edut sitten jäävätkin.
Ongelmana lastuttamisella on, että sillä voidaan muokata vain osaa parametreistä, jotka vaikuttavat moottorin toimintaan. Käytännössä lastut nostavat ruiskutuspainetta sekä pidentävät ruiskutusajankohtaa. Lastulla ei voida vaikuttaa esimerkiksi ahtopaineeseen, eikä vaihteiston toimintaan. Pelkästään ruiskutuspaineen ja -ajankohdan muuttaminen nostaa palotilan lämpötilaa, joka aiheuttaa ylimääräistä, ja ei toivottua rasitusta sylinterikannelle ja mäntiin.
Ammattilaisen tekemä ohjelmointi on paitsi turvallisempi, mutta myös kokonaisvaltaisempi. Ohjelmoinnilla saadaan tehoa ja vääntöä lisättyä koko kierrosalueelle, kun lastujen vaikutus näkyy yleensä vain korkeilla kierrosalueilla. Lisäksi vaihteiston ohjelmointi lisää auton suorituskykyä sekä parantaa polttoainetaloutta entisestään.
Täytyykö auto muutoskatsastaa ohjelmoinnin jälkeen?
Kyllä, on aina hyvä ajatus tarkastuttaa auto kaikkien muutosten, erityisesti moottoriin tehtyjen muutosten jälkeen. Näin varmistetaan että autoon tehdyt muutokset ovat täysin laillisia. Toki katsastaminen on aina kuluttajan vastuulla, sillä vuosikatsastuksessa auton moottorinohjausyksikköä saatikka moottoriohjelmaa ei sen kummemmin syynätä.
Auton ohjelmointi hinta
Auton moottorin ohjelmoinnin kustannukset voivat vaihdella ajoneuvon merkin ja mallin sekä muutosten laajuuden mukaan. Yleensä voit odottaa maksavasi 400-1000 euroa ammattilaiselle autosi moottorin ohjelmoinnista. Lisää täytyy maksaa, jos ohjelmoinnin lisäksi autoon vaihdetaan turboa, pakosarjaa, polttoainepumppua jne.